Egymást érik a kormányellenes tüntetések a héten

európai szakszervezeti tüntetés a Hősök terén a megszorítások ellen, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Tüntetések lesznek a kormány vagy a parlamenti többség több intézkedése ellen is a héten. Hétfőtől péntekig az új nyugdíjazási tervek ellen váltásban tiltakoznak a Parlament előtt a rendvédelmi dolgozók, a hétvégén utcára vonul több politikai szervezet és a médiatörvény ellen alakult csoport is demonstrációt szervez.
Vágólapra másolva!

A szombati több mint tízezres szakszervezeti tüntetés után a héten is minden nap utcai demonsrációk lesznek Budapesten a kormány intézkedései vagy a parlamenti többség alkotmányozása ellen.

A sort hétfőn délután három órakor a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók (RKDSZ) nyitja a Parlament előtt a Kossuth téren. A szakszervezet már a szombati tüntetésen is részt vett. Hétfőn "Szél(l) Kálmán rendőrőrmester nem élhette meg a szolgálati nyugdíját..." címmel a rendőrök jogaiért demonstrálnak, ahogy a rendezvény címéből is kiderül, az ellen tiltakoznak, hogy a Széll Kálmán-tervnek nevezett, március elején bejelentett kormányzati intézkedéscsomag módosítja a nyugdíjkorhatárokat, és megszünteti a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíját.

Délután öt órakor a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) váltja a rendőröket, ők "Katasztrofális helyzetben..." címmel a polgári védelmi és a katasztrófavédelmi dolgozók jogaiért tüntetnek. A honlapjuk szerint a polgári védelmi dolgozók is a Széll Kálmán-tervben szereplő nyugdíjkorhatár-terveket kifogásolják.

Az RKDSZ nemcsak hétfőn, hanem péntekig minden nap a Parlament elé vonul. Kedden a vámosok, szerdán a katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken a tűzoltók tartanak figyelemfelkeltő demonstrációt. Szombaton pedig országos tömegdemonstrációra készülnek, délelőtt 10 órától a Hősök terén, majd a Parlament előtt lesz 24 órás tüntetés. A demonstrációs bizottság vezetőjének közleménye szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni kívánják.

Pénteken csatlakozik a rendvédelmi dolgozókhoz a médiatörvény ellen a Facebookon alapult "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" csoportból alakult mozgalom is. Ők délután hatkor az Alkotmány utcában tüntetnek, most nem a médiatörvény, hanem a szerintük "önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen". Facebook-oldalukon azt írják, a kezdeményezésükhöz pénteken csatlakoznak a közelben tüntető rendvédelmi dolgozók is. "Tűzzünk egy virágot a rendőrök, katonák fegyvereinek csövébe, köszönjük meg nekik, a polgári védelmiseknek, a tűzoltóknak, hogy ha baj van, számíthatunk rájuk!" - írják a Facebookon.

Az LMP előbb csütörtökön vonul utcára, akkor a Kossuth téri "kiállításnak álcázott kordon" miatt. A párt azt nehezményezi, hogy a kiállítás miatt egyetlen tüntetést sem lehet tartani a téren, ezért arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "a Kossuth tér mindenkié". Az LMP vasárnapra is demonsrációt szervez, akkor délután két órától a Vörösmarty téren a felhívásuk szerint "a valaha volt legfontosabb tüntetésre" készülnek "az egypárti alkotmány" ellen, "közös jogaink mellett". A párt azért a Vörösmarty teret választotta színhelyül, mert egy évvel ezelőtt ezen a téren ünnepelte választási győzelmét a Fidesz.

Szombaton a Magyar Távirati Iroda szerint utcára vonul a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet is, de a szevezet honlapjáról nem derül ki, hogy mikor, hol és miért tüntetnek majd. Az MTI szerint vasárnap este hét órára virrasztással egybekötött demonstrációt szervez "Búcsú a köztársaságtól" címmel az Új Szocialisták Mozgalma, de erről a tüntetésről sem találtunk sem az interneten, sem a Facebook-oldalukon részleteket.