Egy védett tanú szerint Sz. Iván szúrhatta le Marian Cozmát

Vágólapra másolva!
A Cozma-ügy hétfői tárgyalásán egy védett tanú vallomása szerint a veszprémi Patrióta lokál előtti verekedésben a harmadrendű vádlott, Sz. Iván kést vett elő, és noha a tanú a szúrást nem látta, de a következő pillanatban a sportoló eldőlt. Sz. Iván ezt hazugságnak tartja. Egy három héttel ezelőtti tárgyaláson az elsőrendű vádlott, R. Sándor beismerte, hogy a lokál előtt ő szúrt meg a késével egy eléje "berobbanó" alakot, aki szerinte "lehetett Marian Cozma".
Vágólapra másolva!

A Cozma-ügyet tárgyaló tanácsvezető bíró hétfőn ismertette a Veszprém Megyei Bíróságon az NN23-as védett tanú vallomását, amelyet néhány hete tett zárt tárgyaláson. Vallomása szerint a tanú a Patrióta lokál bejáratánál állt sorban a barátnőjével, amikor egy nagyobb társaság érkezett, és az egyikük meglökte. Erre ő megjegyezte, hogy nem kellene lökdösődni. A tanú szerint a lökdösődő férfi azt válaszolta, hogy "jobb lesz, ha hazamész, mert itt úgyis vége lesz a bulinak".

Az NN23-as tanú szerint a lökdösődő férfi Sz. Iván volt, ugyanis a bárban két nő ismerte, és megmondta neki a nevét, ő pedig később az interneten azonosította az őt meglökő férfit, illetőleg a verekedéskor kést előrántó, Marian Cozmát támadó kopasz alakot. A tanú úgy fogalmazott, hogy Sz.-nek volt "a legkirívóbb hangja", és ő nevezhető "kezdeményezőnek" a kinti verekedésnél.

A tanú úgy vallott, hogy a lokál előtt az utcán Marian Cozmát hárman-négyen lökdösték, félkörben álltak vele szemben, szidalmazták, majd odaszorították a bár kijáratával szembeni falhoz. A támadók között volt Sz. Iván is, aki - a tanú szerint - egy kést vett elő hátulról az övéből, és noha szúrást nem látott, de azt észlelte, hogy Marian Cozma pillanatokon belül "eldőlt, mint egy zsák". Az NN23-as tanú azt is vallotta, hogy ezután Sz. elmenekült a helyszínről, ő pedig követte, és kiabált neki, hogy álljon meg. Vallomása szerint Sz. Ivánt egy kocsi várta a plázánál, és az autóban ülők közül valaki azt kérdezte tőle, hogy "megvan-e a kés".

A harmadrendű vádlott, Sz. Iván a bíró által felolvasott vallomásra utalva azt kérdezte, hogy "ez a tanú miért nincs feljelentve hamis vád miatt", ugyanis "hülyeségeket beszélt". Sz. Iván ezután közölte, hogy hamis vád miatt feljelentést fog tenni a tanú ellen. Hazugságnak nevezte a tanú vallomását R. Sándor elsőrendű vádlott is. R. Sándor három héttel ezelőtt a tárgyaláson beismerte, hogy a lokál előtt ő szúrt meg a késével - félelmében és önvédelemből - egy eléje "berobbanó" alakot, aki szerinte "lehetett Marian Cozma".

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. január 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Persicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.