Semjén tagadta, hogy macskákra lövöldözött volna

Vágólapra másolva!
Több macskatartókat képviselő egyesület állítása szerint Semjén Zsolt kereszténydemokrata képviselő macskákra lövöldözött, a politikus hivatala azonban tagadta a vádat.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) visszautasította az állítást, hogy vadásztársaival együtt több alkalommal kóbor macskákra lövöldözött. A politikus hivatalában a Független Hírügynökségnek azt mondták, hogy ezt írásban is közlik majd válaszul a macska.eu honlapon közzétett, Semjén Zsoltnak címzett nyílt levélre.

Több macskákat védő szervezet nyílt levelet intézett Semjén Zsolthoz, amelyben így fogalmaztak: "olyan szóbeli, írásbeli bejelentések, panaszok érkeztek hozzánk, amelyekben többen azt állítják: Ön vadásztársaival együtt több alkalommal kóbor macskákra lövöldözött."

A levél szerint a panaszkodók közül többen személyesen is felhívták Semjén és vadásztársuk figyelmét, hogy a macskákra való lövöldözés ellentétes a hatályos törvénnyel. (A teljes levelet itt olvashatja.)

Megdöbbentek a madárvédők is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) közben megdöbbentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

Semjén állítólag vadászhatóvá tenné a vadgerlét, a fürjet, a nyári ludat, és a barátrécét, továbbá a menyétet és a nyusztot. Az MME közelménye felhívja a figyelmet arra, hogy a fürj állománya évi 8 százalékkal csökkent az elmúlt években, szerintük a barátréce, a vadgerle, az egerészölyv és a barna rétihéja állománya stabil, "túlszaporodása" nem értelmezhető. "A nyári lúd és holló állomány a kipusztulás széléről kezdett növekedni újra a védelmi munkának és a vadászat tiltásának köszönhetően" - írják. Az egyesület szerint a ragadozó madarak állományát a válogatás nélküli irtás csökkentette le, több fajt a kipusztulás szélére sodorva, és a lelövés tilalma és a vadászok egyre kedvezőbb hozzáállása tette lehetővé, hogy állományuk újra növekedjen.

Az MME ezért arra kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy utasítsa el a vadászhatóvá tétellel kapcsolatos javaslatokat.