Vágólapra másolva!
Hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség az egykori közpénzügyi államtitkárt. A főügyészség szerint Keller László, korábbi szocialista képviselő jogellenesen gyűjtött adatokat Somogy megyei vadászatokról. Keller biztos benne, hogy ügyében felmentő ítélet születik.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Miniszterelnöki Hivatal egykori közpénzügyi államtitkára, volt országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Bíróság előtt - közölte Keresztes Imre főügyész.

A vád szerint 2004 tavaszán a volt közpénzügyi államtitkár (a posztot Keller László, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő töltötte be) jogellenesen gyűjtött adatokat a 2001-től Somogy megyében tartott vadászatokról. Így például törvényellenesen kért adatokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a Somogy Megyei Földművelésügyi Hivataltól, a Honvédelmi Minisztériumtól, az ÁPV Rt-től, illetőleg a vadászati területeket üzemeltető gazdasági társaságoktól is.

A vád szerint a megkeresések nem tartalmazták sem az adatkérés célját, sem erre vonatkozóan jogszabályi felhívást. Az ügyészség közleménye szerint a közpénzügyi államtitkár tevékenységét az adatvédelmi biztos vizsgálata is jogellenesnek találta.

A vádirat szerint a volt közpénzügyi államtitkár által bekért vadászati naplók, trófeabírálati adatok olyan adatokat tartalmaztak, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy azokból az érintettek személyére, vadászati szokásaira, személyi kapcsolataira, anyagi helyzetére, esetleg gazdasági, politikai kapcsolatrendszerére lehessen következtetéseket levonni.

Az ügyészség már 2004-ben kezdeményezte Keller László mentelmi jogának felfüggesztését, azonban az Országgyűlés akkor ezt nem szavazta meg, így az eljárás vele szemben csak az országgyűlési képviselői megbízatásának (és vele együtt a mentelmi jogának) 2010-ben történt megszűnése után folytatódhatott.

Keller László a sajtón keresztül értesült az ügyészség vádemelési javaslatáról - közölte hétfőn az MSZP. A párt tájékoztatása szerint a nyomozó szerv nem adott lehetőséget Kellernek a vallomástételre, sőt az ügyészség ellen nyújtott kizárási indítványra sem válaszolt, melyet a volt képviselő elfogultság miatt nyújtott be. A közlemény szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke támogatásáról biztosította Keller Lászlót, aki biztos abban, hogy bűncselekmény hiányában felmentő ítélet születik ügyében.

Polt Péter vadásztrófeáit vizsgálták 2004-ben

Korábban beszámoltunk arról, hogy 2004 decemberében az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Polt Péter legfőbb ügyésszel szemben. Az eljárást Keller László azért indította, mert állítása szerint a legfőbb ügyész nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a vadászat révén szerzett trófeákat.

Polt Péter (akit 2010 decemberében választották ismét legfőbb ügyésznek, miután 2000 és 2006 között is betöltötte ezt a posztot) néhány nappal később bemutatta egyik, szerinte legértékesebb trófeáját. Polt lemérette az agancsot, majd hosszas számításokat végezve munkatársaival arra jutott, hogy az legfeljebb 30 ezer forintot érhet. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hány trófeája van, mert mint mondta, az összérték nem éri el azt a határt, ami fölött a trófeákat szerepeltetnie kellene vagyonnyilatkozatában.

Polt akkor elmondta azt is, hogy 2001 óta vadászik, de csak ritkán. Hozzátette: Egy képviselő vagyonnyilatkozatában sem szerepelnek trófeák, miközben többen közismerten vadásznak. Megjegyezte: Maga is együtt vadászott például Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel.