Már Orbánnál van a 2006 őszével foglalkozó Balsai-jelentés

Vágólapra másolva!
A politikai és a rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is felveti az Orbán Viktornak eljuttatott 2006 őszét tárgyaló, Balsai István által készített jelentés - írja a keddi Magyar Nemzet. A dokumentum, az újság szerint több mint egy tucat olyan bűncselekményt sorol fel, amelyet az egyes hatóságok vezetői és beosztottai elkövethettek.
Vágólapra másolva!

Befejezte a 2006 őszi eseményekkel foglalkozó vizsgálatát Balsai István miniszterelnöki megbízott szakértői munkacsoportja, és a 150 oldalas jelentésüket a napokban átadták Orbán Viktor kormányfőnek - olvasható a keddi Magyar Nemzetben.

A napilap úgy tudja: a jelentés szerint a közterületen elfogott civilek elleni eljárások törvényes alapjai aggályosak voltak. A bíróságok 147 embert úgy helyeztek előzetes letartóztatásba, hogy közülük másodfokon 144 esetben meg kellett szüntetni a kényszerintézkedést.

A jelentés felveti az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is. A Magyar Nemzet információi szerint a dokumentum több mint egy tucat olyan bűncselekményt sorol fel, amelyet az egyes hatóságok vezetői és beosztottai elkövethettek 2006 őszén. Ezek közé tartozik az elöljárói gondoskodás, illetve elöljárói intézkedés elmulasztása, a maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, a kényszervallatás, a hamis tanúzás, a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, a közérdekű adattal visszaélés, a segítségnyújtás elmulasztása, a jogellenes fogva tartás és a hamis vád bűncselekménye - áll a cikkben.

Márciusban semmisnek nyilvánította az Országgyűlés a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéleteket. Balsai István indítványát hétfőn 297 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadta el a parlament. A semmisségi törvényt akkor alkotmányosan aggályosnak tartotta a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Erről itt olvashat bővebben.