Beszámíthatóak a Cozma-ügy vádlottjai a szakértő szerint

Vágólapra másolva!
Szakértői vélemény szerint a Marian Cozma meggyilkolásával vádolt személyek fel tudták mérni a cselekményük következményeit. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg Veszprémben. Az ügyben hét ember ellen emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

Kaszás Magdolna pszichiáter, igazságügyi orvos szakértő meghallgatásával folytatódott a Cozma-ügy tárgyalása a Veszprém Megyei Bíróságon. A szakértő R. Sándor elsőrendű vádlottról azt mondta, hogy átlagos intellektusú személyiség, akinél gyakoriak az impulzív megnyilvánulások, és nehezen tűri a frusztrációt, miként a monotóniát is. Türelmetlen alkat, de a cselekménye következményeinek felmérésére képes volt. A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy szó sem lehetett a vádlott esetében a bűncselekmény elkövetésekor tudatbeszűkülésről. Rámutatott arra, hogy a férfi a késelés után autót vezetett Veszprémtől Budapestig, ott a fejsebe ellátása miatt orvoshoz ment, minden tekintetben megfontolt döntéseket hozott, logikusan cselekedett.

N. Győző másodrendű vádlott a szakértő szerint átlagos intellektusú, de kisebbségi érzésekkel küzd, és hajlamos indulati kitörésekkel reagálni a negatív hatásokra.

A szakértő Sz. Iván harmadrendű vádlottról azt mondta, hogy alacsony intellektusú, szorongásos, szélsőséges megnyilvánulásokra hajlamos, esetében az öngyilkosság veszélye is fennállhat. Paranoid megnyilvánulásai miatt 2007-ben pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket szedett, illetve szed ma is. De nem elmebeteg, nincs tudatzavara - jelentette ki a pszichiáter.

P. Gábor negyedrendű vádlott a szakértő szerint átlagos intellektusú, de neurotikus, gyenge idegzetű, szorongásos és érzelmi, indulati kitörések jellemzik. B. Csaba ötödrendű vádlott alacsony intellektusú, de nincs szellemi leépülése - tette hozzá a szakértő.

R. Sándor a tárgyaláson újabb pszichiátriai vizsgálatát kérte, ezt azzal indokolta, hogy a korábbi vizsgálatakor még szűkszavú volt, és tagadta a bűnelkövetést, ám azóta beismerő vallomást tett, és ez új helyzetet teremtett. Mint mondta, szeretné elmondani, hogy az életében milyen problémái voltak, s annak ellenére, hogy türelmes ember, miért reagált mégis úgy, hogy kést rántott.

Sz. Iván és védője indítványozta, hogy a bíróság kérje be a harmadrendű vádlott jelenlegi pszichiátriai vizsgálatának leleteit, ugyanis a férfit a börtönben is többször vizsgálta elmeorvos.

A tárgyalás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet, életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.