Mal Zrt: A vörösiszap-tározót kilencven perccel a gátszakadás előtt ellenőrizték

Vágólapra másolva!
Minden előjel nélkül következett be a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa - mondta a Mal Zrt. vezérigazgatója szerdán Ajkán. Bakonyi Zoltán elmondta, hogy a vörösiszap-tározót kilencven perccel a gátszakadás előtt ellenőrizték.
Vágólapra másolva!

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa perceken belül és minden előjel nélkül következett be, a tározót kilencven perccel a gátszakadás előtt ellenőrizték - mondta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója az ajkai képviselő-testület rendkívüli ülésén szerdán.

Bakonyi Zoltán kijelentette, hogy a zagytározó kazettákat a hatósági előírásoknak megfelelően működtették, a X-es kazettát nem töltötték túl, és gátmagasítás sem történt. Hangsúlyozta: az állításait igazoló iratokat a Nemzeti Nyomozó Iroda már a tragédia napján, tavaly október 4-én lefoglalta, ezért a cég működésére vonatkozó hiteles adatokkal a nyomozóhatóság rendelkezik.

Bakonyi Zoltán cáfolta, hogy a cég a magyarországi tevékenységét fel akarta volna függeszteni, mert a technológiaváltásra már 2009-ben 750 millió forintot költöttek. Most ezzel gyorsulhatott fel az állami felügyelet alatt a száraz technológia bevezetése - tette hozzá.

Fülöp Zoltán fideszes frakcióvezető a Mal-vezérigazgatójától arra kért választ, hogy mekkora veszélyben van a város. Bakonyi Zoltán előadása alatt a fidelitas helyi aktivistái a "Kozmetikázás helyett igazságot!" feliratú táblát emeltek a magasba.

A vezérigazgató válaszában kifejtette: a száraz technológia a korábbi nedves eljárással szemben kiporzással jár. A földnedves anyagot teherautókkal szállítják a tározókba, a kiporzás ellen különleges kötőanyaggal védekeznek. A kötőanyagot a cég külföldről szerzi be, egy tonna négyezer euróba kerül kiszórás nélkül, azt helikopterrel fogják a tározó tetejére szórni. Bakonyi Zoltán szólt arról is, hogy a vörösiszap kezelésére vonatkozó magyarországi előírások sokkal szigorúbbak a francia vagy a görög szabályozásnál, mert azokban az országokban egyszerűen a tengerbe "nyomják" a lúgos vörösiszapot.

A törvények betartása mellett is kiszámíthatatlanok a tragédiák

Dorner László szocialista képviselő szerint a törvények betartása mellett is kiszámíthatatlanok a tragédiák, példaként a japán katasztrófát említette. Rámutatott, hogy az 1998-ban Spanyolországban bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa okai azóta is ismeretlenek, és az Európai Unió szakértője a spanyol üzem környezetvédelmi igazgatója lett.

Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere a képviselő-testület támogatásáról biztosította a Mal vezetőjét, mert mint fogalmazott, "a cég élete összefonódik a várossal". Hangsúlyozta, hogy a 2009-es válság idején a cég egyetlen dolgozót sem küldött el, és közös érdek, hogy a timföldgyár hosszú távon sikeres legyen.