A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőreit igazoltatták a rendőrök Hajdúhadházon

Vágólapra másolva!
Az Egyesület polgárőreit beterelték a vasútállomás várótermébe, ahol még a ruháikat is átvizsgálták. Az igazoltatás oka, hogy egy roma férfi szerint a járőrözők trágár szavakat használva beszóltak neki.
Vágólapra másolva!

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület polgárőrei - akik az [origo] helyszíni tudósítói szerint körülbelül tizen lehettek - a hajdúhadházi vasútállomás előtt álltak, amikor a vasútállomáshoz közeli kocsma irányából néhány roma a vasútállomás felé gyalogolt. Az [origo] tudósítói nem tudják, hogy mondtak-e valamit a polgárőrök a mellettük elhaladóknak, ha mondtak is valamit, azt csak halkan tehették.

A polgárőrök mellett elhaladó férfi trágárul beszélt, amire azonban a polgárőrök nem reagáltak hevesen - jelentették az [origo] újságírói. Ezek után a férfi kihívta a rendőrséget és azt mondta nekik, hogy a polgárőrök trágárul viselkedtek vele. Miután a rendőrök megérkeztek, felállították egymás mellé a polgárőröket, majd beparancsolták őket a vasútállomás várótermébe. Bent átvizsgálták a ruházatukat és igazoltatták őket. Ezután felolvasták nekik a belügyminisztérium közleményét, majd elengedték őket.

A polgárőrök közülük többen is azt mondták az [origo] tudósítóinak, hogy a romákat nem hallgatták ki. A kihallgatás közben oda jött Rubi Gergely, jobbikos országgyűlési képviselő, aki megkérdezte a rendőröket, miért igazoltatják a járőröket, és miért igazoltatják őket ennyiszer, mivel szerinte a pénteki nap folyamán már többször megtették ugyanezt.

Ellentmondásos helyzet alakult ki Hajdúhadházon az után, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerdán közölte, a Jobbikhoz közel álló polgárőr egyesület tagjai befejezték a járőrözésüket. Az egyesület szerint azonban Pintér csak blöffölt, és ők legfeljebb csak szünetet tartanak. A hasonló konfliktusok kezelésére a kormány úgynevezett krízismegelőző csoportok hozott létre, ennek illetékes vezetője szerint azonban Hajdúhadházon nem szükséges beavatkozni.

Pintér Sándor a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem tűri meg az egyesület járőreit a településen, és "ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon". Rubi Gergely - aki az egyesület egyik tagja, és a Jobbik hajdúhadházi országgyűlési képviselője - azonban közölte, hogy Pintér túllépi a hatáskörét, mert nincs joga fellépni az egyenruhások ellen, akik szabadon tartózkodhatnak bármely településen. (A kialakult helyzetről itt olvashat).