Nekigyürkőztek a világ bajainak Gödöllőn - riport a belügyi csúcsról

Európai Unió és az Egyesült Államok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozása, Gödöllő, Pintér Sándor, Viviane Reding
Vágólapra másolva!
A világ talán legbefolyásosabb belügyminiszterei gyűltek össze csütörtökön Gödöllőn, ahol a lengyelek a magyar temperamentumot dicsérték, a brüsszeliek csokitojást kaptak, az amerikaiak pedig feltűnésmentesen viselkedtek. A gödöllőiek egykedvűen figyelték a csúcstalálkozót, van, aki már hozzászokott a mesterlövészek látványához is.
Vágólapra másolva!

A többek között a berlini Reichstagot is becsomagoló bolgár művészt, Christót idéző díszletek, és hűvös, szeszélyes áprilisi időjárás közepette zajlott csütörtökön az európai és amerikai bel- és igazságügy-miniszterek informális megbeszélése Gödöllőn. A tanácskozást - ahogy a magyar EU-elnökség ide szervezett hasonló eseményeit - a gödöllői kastély erre az alkalomra felújított lovardájában tartották, a kastélyhoz tartozó fel nem újított szárnyakat és közelben álló épületeket építkezési hálóval takarták el a szervezők.

A kastély északnyugati részén álló, valaha fürdőháznak is otthont adó épületszárnyat piros, a főbejárattal szemben 150-200 méterre fekvő egykori testőrlaktanya düledező, fagerendákkal megtámogatott épületét fehér, a lovardától délkeletre fekvő épületet pedig zöld színű, sűrű háló takarta.

Az amerikai nagykövet csillagos-sávos lobogóval ellátott szolgálati autója a zölddel borított épület közelében parkolt egy murvával felszórt területen. Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet Eric Holder amerikai igazságügy-minisztert és Janet Napolitano belbiztonsági minisztert kísérte el a tárgyalásra, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti igazságügyi együttműködés különböző területeiről esett szó.

Csokitojással indult a tárgyalás

A tanácskozás kezdetén színes csokitojással meglepett európai uniósok - itt volt többek között Viviane Reding alapjogi biztos, Cecilia Malmström bel- és igazságügyi biztos - és amerikai miniszterek között szóba került a számítógépes bűnözés, a terrorizmus, a drog-, azon belül is a kokainkereskedelem elleni közös fellépés bővítése, illetve az észak-afrikai konfliktusok lehetséges hatásai is. Utóbbival kapcsolatban Robert Wainwright, az Europol igazgatója a tárgyalásokat követő közös fotózás után azt mondta, aggasztó, hogy a szervezett bűnözői csoportok kihasználják az alkalmat az embercsempészetre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Janet Napolitano, Vivian Reding és Eric Holder az ajándék csokitojásokkal (Galériáért kattintson!)


Hangsúlyos szerepet kapott az Amerika és Európa között körvonalazódó adatvédelmi keretegyezmény is, illetve a légi utasok adatai kezelésének kérdése is. Navracsics Tibor magyar kormányfő-helyettes szerint a keretegyezményről szóló tárgyalásokat nehezíti, hogy az EU nevében tárgyaló bizottságnak 27 tagállam nemzeti álláspontját is képviselnie kell, és sok államnak van már kétoldalú megállapodása az USA-val - így Magyarországnak is -, így az a kérdés, hogy a keretegyezmény hogyan viszonyuljon ezekhez. Ebben igyekszik közvetíteni a magyar elnökség.

Washingtonban zárhatják le

Ugyanakkor előkészítettek számos olyan pontot, amelyek az idén év végén Washingtonban várható tárgyalások során véglegesen is rendezhetők lesznek - mondta a miniszterelnök-helyettes a kastély barokk színháztermében, ahol a közös fotózás zajlott.

A résztvevők mindegyike az együttműködés bővítésének és szorosabbra fonásának fontosságáról beszélt a tárgyalást követő sajtótájékoztatón, ám hiába nyilatkozta Navracsics Tibor igazságügyi miniszterelnök-helyettes a találkozó előtt azt, hogy a légi utasok adatainak kezeléséről optimális esetben politikai egyezmény születhet, konkrét megegyezés egyik területen sem történt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pintér Sándor a tolmácsgépet ellenőrzi (Galériáért kattintson a képre!)

Pintér Sándor a tárgyalást követő sajtótájékoztatón azt mondta, nem volt olyan napirendi pont, amelyben elakadtak volna: "valamit sikerült előrehaladnunk". Krzystof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter azonban hiába bókolt a magyar szervezőknek az ülés utáni sajtótájékoztatón azzal, hogy olyan lendülettel dolgoznak, hogy minden témát "letárgyalnak és lezárnak" - Pintér láthatóan különösen jót mulatott ezen -, az előző este nekik lejátszott temperamentumos magyar zenét és a tanácskozás hasonlóan temperamentumos indítását emlegető Jerzy Miller lengyel belügyminiszter szerint "van még mit tennünk".

Mesterlövészek a tetőn

Gödöllőn járva eközben csak a sok rendőr és a kastély körüli kordonok jelezték, hogy a településen fontos megbeszélés zajlik, de a helyieket különösebben nem izgatta a dolog. Hozzászoktak az alkalmankénti jövés-menéshez, és arra is volt példa az egyik közeli panelházban lakó nő szerint, hogy mesterlövészek jelentek meg a tetőn.

Az idősebbek közül többen örülnek a sok rendőrnek. "Nagyobb biztonságban érzem magam" - mondta az [origo]-nak egy kerekes szatyrot húzó idősebb nő, de a fiatalokat inkább feszélyezi a hatósági jelenlét. "Péntek este a kocsma után nem tudok átvágni a parkon" - mondta egy szegecselt bőrdzsekis fiatal férfi a főtéren. Egy sok fülbevalót és orrpiercinget viselő lány pedig azt mesélte, hogy a rendőrök egy ismerősét meg is állították, csak azért, mert feltűnő helyen viselt egy napkeresztet (a német náci párt által is használt horogkereszt egyik változata, amelynek szárai körívben összeérnek).