Az alaptörvényről is faggatták Orbánt Brüsszelben

konvergenciaprogram benyújtása illusztráció, José Manuel Barroso, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három hónap uniós történései helyett a magyar alkotmány érdekelte a külföldi újságírók egy részét Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök "nagyszerű munkának" nevezte a jövő héten elfogadandó alaptörvényt és megdícsérte a kormányt, amiért a soros elnökség leterhelt időszakában sikerült keresztülvinnie a parlamenten a tervezetet. 
Vágólapra másolva!

Sporthasonlattal kérdezett rá az új alaptörvény elfogadása körüli magyarországi vitákra egy német újságíró Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A kérdező azt firtatta, hogy "miért játssza a meccset üres stadionban, ellenfél nélkül a magyar kormány".

A miniszterelnök szintén sporthasonlattal élve válaszolt: "Van olyan, hogy az ellenfél csapata nem jön ki az öltözőből, de a nézők - figyelmeztetnék - nem mentek haza, a nemzeti konzultáció során több mint kilenszázezer ember ugyanis elmondta véleményét az új magyar alaptörvényről" - mondta.

Orbán Viktor hozzátette: büszke a magyar kormányra, hogy szerinte az ország 21 éves adósságát törlesztve éppen a soros uniós elnökség idején sikerült véghezvinnie ezt a szavai szerint embert próbáló feladatot.

Egy másik, az alkotmányt ért bírálatokat és a soros elnökség kapcsolatát firtató kérdésre a miniszterelnök azt mondta: nem érti a felvetést, hogy miért árnyékolnák be a magyar elnökség félévét az alaptörvénnyel kapcsolatos belpolitikai viták. "Az EU nem divatbemutató vagy szépségverseny. Miért kéne tökéletesnek hazudnunk magunkat? Igenis vannak viták Magyarországon az alkotmányról" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormány készen áll, hogy Brüsszelben is bemutassa az alaptörvény értékeit és lefolytassa azokat az esetleges vitákat, amelyek a szöveggel kapcsolatban felvetődnek.

"A magyar elnökség mércéje, hogy mennyit haladt az EU a gazdasági kormányzás, a roma stratégia vagy a bővítés területén, az otthoni vitákat azonban otthon, az ittenieket pedig itt kell megvívni" - tette hozzá.

A soros magyar elnökség eddigi időszakát értékelő tájékoztatón a miniszterelnök összességében küzdelmesnek, eseménydúsnak, de sikeresnek ítélte az elmúlt három hónapot.