Blikk: Töredék áron vett állami lakást Budai Gyula

Vágólapra másolva!
Kedvezményesen vehette meg egykori szolgálati lakását, egy 53 négyzetméteres, V. kerületi ingatlant Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos - tudta meg a Blikk. Budai Gyula szerint az ő lakásvásárlása és a közelmúltban napvilágra került HM-es ingatlanügyek között nem lehet párhuzamot vonni.
Vágólapra másolva!

Még 1994-ben, katonai ügyészségi fogalmazóként tudta megvásárolni Honvéd utcai szolgálati lakását az elszámoltatási kormánybiztos - értesült a Blikk. A napilap internetes oldalán azt írja, hogy Budai Gyula ötödáron, 842 700 forintért vehette meg V. kerületi, Balaton utcai, 53 négyzetméteres lakását. Az ügyben Harangozó Tamás szocialista képviselő intézett írásbeli kérdést Hende Csaba honvédelmi miniszterhez, aki válaszában közölte: a lakást '94-ben 2 millió 809 ezer forintra értékelték. Budai ezt az ingatlant 842 700 forintért vehette meg úgy, hogy első részletben 10 százalékot előtörlesztett.

A fennmaradó összeget az elszámoltatási kormánybiztos kedvezményes, 3 százalékos kamatozás mellett törleszthette. Budai 1994. június és 1998. március között havi 2923 Ft-os részleteket fizetett. Ezt követően azonban úgy döntött, a fennmaradó 706 804 forintos vételárhátralékot egy összegben egyenlíti ki - írja a Blikk. Minthogy egyszerre fizetett, ehhez 40 százalékos kedvezményt is kapott, így nem bő 700 ezer, hanem 424 082 forintot kellett állnia. A részletekkel és a végtörlesztéssel együtt Budai Gyula mintegy 560 ezer forintot adott a 2,8 milliós 53 négyzetméteres belvárosi lakásért - írja a lap. Az ilyen lakáseladás akkoriban az önkormányzatoknál volt bevett gyakorlat, sok tízezer család vásárolhatta meg így egykori "tanácsi" ingatlanát.

Szó sincs luxuslakásról, négyen laktunk 53 négyzetméteren a feleségemmel és a gyerekeimmel - mondta lakásügyéről a Blikknek Budai Gyula. Emlékei szerint 1992-ben utalta ki neki a Balaton utcai lakást a HM, amikor még mint fiatal tiszt ügyészségi fogalmazóként dolgozott a katonai ügyészségen. "1994-ben ajánlották fel, hogy megvásárolhatjuk az ingatlant, nemcsak nekem, mindenkinek, aki abban a házban lakott. Annyira nem volt pénzem, hogy a vételár pár ezer forintos részleteit is alig tudtam kifizetni a fizetésemből. A lakáson 1998-ig volt jelzálog, akkor fejeztem be a törlesztést. Aztán elváltunk a feleségemmel, és a vagyonmegosztáskor a lakás az övé lett, ezért nem szerepel a vagyonnyilatkozatomban" - magyarázta a kormánybiztos, aki szerint nem lehet párhuzamot vonni az ő lakásvásárlása és a honvédelmi tárcánál történt lakáseladások között.

Az elszámoltatási kormánybiztos jelenleg vizsgálódik a Honvédelmi Minisztériumnál, mert szerinte "maffiaszerű lakásértékesítési rendszer" működött a szocialista kormány idején a tárca közreműködésével. Budai Gyula vizsgálódik a Fradi-pálya eladása és a sukorói telekcsere ügyében is.