Az új alaptörvény ellen tüntet a médiatörvényt bíráló Facebook-csoport

tüntetés az alkotmányozás ellen, Kossuth tér - Alkotmány utca sarok
Vágólapra másolva!
A médiatörvény elleni március 15-ei tüntetés után az új alaptörvény ellen demonstrál pénteken az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport. A szervezők szerint az alaptörvény korlátozza a szabadságjogokat.
Vágólapra másolva!

Péntek délután hat órakor kezdődik az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű, közel 85 ezer tagból álló Facebook-csoport demonstrációja a kormánypártok alkotmányterve ellen. A budapesti Alkotmány utcai eseményre péntek délután ötig mintegy 1500-an jelezték részvételi szándékukat a közösségi oldalon.

A csoport Facebook-adatlapja szerint "minden szabad állampolgárt és a demokratikus erőket egyesítő, közös tiltakozást" szerveznek "az önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen". A csoport szerint a kormánypártok "nyilvánvalóan túlterjeszkedve mandátumukon és minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyva" alakítják az új alaptörvényt.

A csoport Facebook-oldalán az is olvasható, hogy zavarosnak tartják a tervezetet, és szerintük korlátozza a szabadságjogokat. Az új alkotmányt várhatóan hétfőn szavazza meg a parlament.

A pénteki tüntetéshez több társadalmi szervezet is csatlakozik, többek között a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Politikai Intézet, a Kendermag Egyesület, a Védegylet vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoportot a decemberben meghozott médiatörvény elleni tiltakozás miatt hozták létre civilek. Eddig közel 85 ezren csatlakoztak a csoporthoz, amely március 15-én több ezres tüntetést szervezett a médiatörvény miatt.

Az alkotmányozásról szóló cikkeinket ide kattintva olvashatják.