Már nem Szeged díszpolgára Rákosi Mátyás

Vágólapra másolva!
Öt egykori politikust, köztük Rákosi Mátyást fosztotta meg szegedi díszpolgári címétől a Tisza-parti város közgyűlése pénteken.
Vágólapra másolva!

Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára, az ötvenes évek elején Magyarország miniszterelnöke, 1945-ben kapta meg Szeged díszpolgári címét. Kempen János - aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt -, Grünne Károly - aki Ferenc József közvetlen tanácsadói köréhez tartozott -, Hauer István - aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt -, Bach Sándor - osztrák belügyminiszter - 1857-ben lett a Tisza-parti város díszpolgára.

A Gyimesi László (Fidesz) kulturális és külügyi tanácsnok jegyezte előterjesztés szerint a díszpolgári cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében és felléptek az ország önrendelkezése ellen. Tóth Károly szocialista képviselő indítványozta az 1935-ben szegedi díszpolgárrá választott Gömbös Gyula egykori miniszterelnök címének visszavonását is, a javaslat azonban nem kapta meg a többséget.

Városi cégek vezetőit menesztették Szegeden

Hét önkormányzati cég élére nevezett ki új vezetőt pénteken a szegedi közgyűlés, a személyi kérdésekről zárt ülésen döntöttek a képviselők. Menesztették az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Ritek Zrt., az önkormányzati intézmények takarítását végző Szint Kft., a temetőket üzemeltető Testamentum Kft., a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., a sportlétesítményeket és strandokat működtető Szegedi Sport és Fürdők Kft., valamint a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. vezetőjét.

Az MSZP-frakció tagjai még a nyílt ülés során az új cégvezetőket "pártkatonáknak", a fideszes és KDNP-s képviselők rokonának nevezték. Mózes Ervin címzetes főjegyző az ülésen összesen huszonhét törvényességi kifogást jelentett be a cégvezetők leváltására benyújtott indítványokkal kapcsolatban.

Kitiltják a kamionokat Szeged belvárosából

Az M43 autópálya átadása után kitiltják a kamionokat Szeged belvárosából - döntött pénteki ülésén a csongrádi megyeszékhely közgyűlése. Április 20-án átadják a forgalomnak az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszát - mondta Botka László polgármester az előterjesztés vitája során. Az önkormányzat által bevezetendő korlátozás célja, hogy csak az hajtson be tehergépjárművel a városba, akinek feltétlenül dolga van itt - tette hozzá a szocialista politikus.