Néma maradt az EP szocialista frakciója a magyar alkotmányozásnál

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) zöld és liberális frakciója kritizálta az új, magyar alkotmányt, a szocialisták azonban az EurActiv értesülése szerint azért nem, mert nem akarnak konfrontálódni a néppártiakkal az EP-elnökének megválasztása előtt.
Vágólapra másolva!

Az EurActiv az európai parlamenti szocialista frakcióhoz közeli forrásoktól úgy értesült, hogy az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportja azért nem csatlakozott a magyar alkotmányt kritizáló zöld és liberális frakciókhoz, mert egy uniós poszt betöltéséhez szükségük lesz a Fidesz mögött álló Európai Néppárt támogatására.

Martin Schulz, szocialista frakcióvezető az EurActiv szerint azért nem ismételte meg a médiatörvénynél látott éles kritikáját, mert jövőre az Európai Parlament elnökévé akarja választatni magát, amelyhez a néppárt szavazataira is szükség lehet. A szocialisták közül az MSZP képviselői adtak ki kritizáló közleményt.

Daniel Cohn-Bendit, az EP zöld frakciójának társelnöke szerint a "múlt század sötét napjaiba visszalépés" az alaptörvény elfogadása, amely szerinte tele van "nacionalista szimbolikával, és korlátozza a demokráciát" - írta az EurActiv.

Cohn-Bendit szerint Orbán Viktor éppen a demokrácia legfőbb tételét nem értette meg, "nevezetesen azt, hogy a demokrácia nemcsak megadja a jogot a többségnek a kormányzásra, hanem megadja a többségnek a feladatot is, hogy tisztelje és védje a kisebbség jogait. Az, hogy az alkotmányozás végeredménye visszalépés a pluralizmus és a kisebbségi képviselet terén, nem meglepő, de zavaró, annál is inkább, mert Magyarország jelenleg az EU soros elnöke" - fogalmazta meg az új magyar alkotmányt érintő kritikáját Cohn-Bendit.

"Az alkotmány, amelyet a magyar parlament ma elfogadott visszalépés a pluralizmus és a demokrácia terén Magyarországon" - mondta Rebecca Harms, az Európai Zöld Párt és az Európai Szabad Szövetség frakciójának másik társelnöke, aki szerint az alkotmány ellentmond az európai értékeknek. Szerinte nem helyes, hogy csatlakozni vágyó országoktól elvárják az EU értékeit, de a már csatlakozott tagállamok "büntetlenül semmibe vehetik ezeket".

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakció elnöke pénteken, magyar civil szervezetekkel közösen kiadott közleményében fogalmazta meg kritikáját. Ebben azt írta: az új alkotmány "az európai értékeket fenyegeti".