Lemondott Gyöngyöspata polgármestere

helyiek "járőröznek" Gyöngyöspatán, Gyöngyöspata, Jobbik, Magyar Gárda, 2011. március 1-je óta járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a Heves megyei Gyöngyöspatán
Vágólapra másolva!
Egészségi okokra hivatkozva lemondott Gyöngyöspata polgármestere, Tábi László kedd délelőtt. A településen márciusban romaellenes polgárőrök járőröztek.
Vágólapra másolva!

Egészségi okokból azonnali hatállyal lemondott Gyöngyöspata polgármestere. Ezt a képviselőtestület rendkívüli ülésén jelentette be kedd délelőtt. Tábi László a Független Hírügynökség kérdésére, hogy lemondása összefüggésben van-e a településen az elmúlt időszakban történtekkel, annyit mondott: "elképzelhető."

A Heves megyei faluban március eleje óta pattanásig feszült a helyzet. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucat tagja ekkor kezdett járőrözésbe arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben. A polgárőrök március 17-ig maradtak Gyöngyöspatán.

Legutóbb múlt hét szombaton vált ismét feszültté a helyzet, amikor helyi romák azt mondták, hogy egy szóváltás után "gárdisták" kővel bedobták az egyik család ablakát. A rendőrség az ügyben garázdaság miatt indított eljárást. A Roma Sajtóközpont közleménye szerint szombat délelőtt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg egyenruháját viselő csoportok érkeztek a településre.

A rendőrök többeket igazoltattak, eljárást azonban nem indítottak amiatt, hogy a falu Kecskekő településrészén szombat este hangos szóváltás alakult ki egy 15-20 tagú baráti társaság és a helyiek között.