Beszáll az alkotmányt megalapozó törvények vitájába az MSZP és az LMP

parlament, alkotmányozás, szavazás az új alaptörvényről, napirend előtti felszólalások, Schiffer András (LMP)
Vágólapra másolva!
Lamperth Mónika szocialista képviselő szerint az MSZP-nek ott kell lennie a kétharmados törvények parlamenti vitájában, mert a Fidesz az új alkotmánnyal bilincset készített. Az LMP-s Schiffer András szerint pártjában fel sem merült, hogy ne vegyenek részt az egyeztetésen.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az LMP is részt vesz az új alkotmány részleteit kibontó kétharmados törvények vitájában - írja a csütörtöki Népszabadság a lapnak nyilatkozó ellenzéki politikusokra hivatkozva. Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetjének vezetője szerint a szocialista pártnak ott kell lennie a sarkalatos törvények parlamenti vitájában. Ahogy a lapnak fogalmazott: A Fidesz az új alkotmánnyal bilincset készített, amelyet a sarkalatos törvényekkel akar rákattintani a következő kormány csuklójára úgy, hogy eközben Orbán Viktor zsebre teszi a bilincs kulcsát. Hozzátette: Az MSZP-nek a sarkalatos törvények vitájában folyamatosan rá kell mutatnia arra, hogy milyen kockázatokkal, veszélyekkel jár a Fidesz kísérlete saját hatalmának bebetonozására, a következő kormány mozgásterének szűkítésére - írja a Népszabadság.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy részükről fel sem merült, hogy ne vegyenek részt a sarkalatos törvények parlamenti vitájában. Schiffer szerint politikailag jelentős különbség van az új alkotmány és a kétharmados törvények között.

Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke a Népszabadságnak kifejtette, hogy a sarkalatos törvényeket a kormány köteles a parlament elé terjeszteni. Vagyis a kétharmados törvényeket nem képviselői indítvány alapján tárgyalja a parlament - írja a lap.