Vágólapra másolva!
Megfenyegette a telefonját lehallgató hivatalos személyeket, az erzsébetvárosi ingatlanügyek "elsikálásáról" és "Big George"-ról beszélt az ügyészség szerint korábban Hunvald György, akit csütörtökön a bíróságon faggattak az őt ért vádakról. Az ügyésznek sikerült zavarba hoznia Hunvaldot a lehallgatott telefonbeszélgetéseiből vett idézetekkel, a láthatóan ingerültté vált politikus közölte, hogy csak később hajlandó válaszolni ezekre a kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A bíróság után az ügyész is tett fel kérdéseket Hunvald György korábbi erzsébetvárosi polgármesternek a Fővárosi Bíróságon a VII. kerületi ingatlanügyek perének csütörtöki tárgyalásán. Hunvaldot többek között csalással, hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A politikus több mint két éve előzetes letartóztatásban ül az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt (az ingatlanügyekről és a perről minden információt megtalál itt).

Hunvaldot - aki alig nézett rá az ügyészre, és a kérdésekre mindig a bíró felé fordulva válaszolt - először arról kérdezte Fazekas Géza ügyész, hogy ha ártatlanságát hangsúlyozza, akkor miért fogadott védőügyvédet még az előtt, hogy 2008-ban meggyanúsították volna. A politikus szűkszavúan annyit mondott, hogy akkoriban elég feszült volt a helyzet, és őt is érték támadások, ezért fel akart készülni. "Mert Magyarországon bármikor bárkivel megtörténhet ilyen" - jegyezte meg.

Az ügyész ezután azt kérdezte: Hunvald letartóztatása előtt miért fordult telefonon Zoltai Gusztávhoz, a Mazsihisz elnökéhez, hogy segítsen "elsikálni" az ügyeket. A korábbi polgármester erre azt mondta, a kérdésre majd akkor válaszol, ha az eljárás során később a telefonlehallgatások jegyzőkönyveit hivatalosan elé tárják.

Megfenyegetett lehallgató

Az Erzsébetvárosi Vagyonkezelőnél 2008 áprilisában tartott házkutatás után Hunvald egy telefonbeszélgetésben jelezte, hogy lehallgatják. "Ezt honnan tudta?" - hangzott az ügyész következő kérdése. Hunvald erre nem válaszolt, ahogy arra a kérdésre sem, hogy miért fenyegette meg a lehallgatást végző hivatalos személyt. Ez utóbbi információ még a bírót is meglepte, vissza is kérdezett, majd abban maradtak, hogy majd a lehallgatott felvételek bemutatása után erre is válaszol a mostani tárgyaláson egyre ingerültebbnek tűnő Hunvald.

Miért szállt meg letartóztatása előtt néhány nappal két éjszakára is egy vidéki szállodában hamis néven bejelentkezve - tette fel a kérdést az ügyész. Erre a politikus csak annyit mondott, "nem szálltam meg", és "nem jelentkeztem be". A teremben többen kuncogtak, amikor a bíró megjegyezte, hogy ezt a vádirat szerint éppen Fazekas Géza álnéven tette Hunvald, azaz az ügyészével megegyező néven.

Az ügyész ezután azzal a kérdéssel hozta láthatóan zavarba Hunvaldot, hogy ha - amint állítja - nem tudott az elsőrendű vádlott, Gál György mögött álló befektetői csoportról, akkor miért mondta azt valakinek telefonon, hogy Gál csapata csinálta "ezt az egész szart". Erre Hunvald ismét azt mondta, majd később válaszol.

Big George és a bujkáló exképviselő

"Ki az a Big George?" - kérdezte az ügyész. Erre Hunvald kis szünet után csak annyit mondott, nem érti a kérdést, majd hozzátette, erre a kérdésre is később válaszol. (Bár a tárgyaláson nem derült ki, feltehetően Nagy Györgyöt, a kerületben ismert ingatlanvállalkozót, a vád feltehetően legfontosabb tanúját nevezhette így. A Nagy Györgyről és az ügyben játszott szerepéről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Fazekas megkérdezte Hunvaldot arról is, hogy Czibula Csaba korábbi kerületi képviselő - aki jelenleg külföldön bujkál - milyen tanácsokat adott neki 2008 decemberében. (Czibula ugyanis megbízási szerződéssel tanácsadóként dolgozott a politikusnak, aki még ebben a hónapban is igazolta a teljesítést.) Hunvald azt válaszolta a kérdésre, hogy nem emlékszik pontosan, de feltehetően ugyanolyan tanácsokról volt szó, mint addig - vállalkozásfejlesztésről. "Már csak azért, mert 2008 novemberében Czibula elhagyta az országot" - jegyezte meg az ügyész.

Az ügyész Hunvald vagyoni kérdéseiről is kérdezősködött, mire a politikus többször megjegyezte, hogy a nyomozás során ezeket a kérdéseket egyszer sem tették fel neki. Azt mondta, nem kérdezték például egyik barátja autójáról, amelyet szó nélkül zár alá vettek, holott szerinte ahhoz neki semmilyen formában nincs köze.

Az ügyész kérdései előtt a bírói tanács egyik tagja faggatta hosszan Hunvaldot az ingatlanügyekről, és a barátnőknek, sógornőknek és barátoknak juttatott lakásokról és megbízási szerződésekről.

Lakás a szeretőnek

Az ingatlanügyekről Hunvald többek között azt mondta, szerinte a vádban szereplő ingatlanokat nem lehet kiragadni a folyamatból, ugyanis előtte és utána is adott el a kerület ugyanilyen konstrukcióban épületeket befektetőknek. Összesen 42 ilyen szerződés készült, ebből 8 hiúsult meg, és csak néhányat érint közülük a vádirat - mondta.

A politikus szerint ennek az az oka, hogy csak azok a házeladások kerültek be a vádba, amelyeket ugyanaz az értékbecslő becsült fel. K. Lajos, a negyedrendű vádlott a vádirat szerint Gál Györggyel összejátszva arra az értékre becsülte fel az ingatlanokat, amelyben előzetesen megállapodtak. Hunvald szerint "kizárólag az értékbecslő személye köti össze ezeket", hiszen más házak is elkeltek Nagy György vállalkozón keresztül, csak ott más készítette a becslést. Ha ezeket is szerepeltették volna, az gyengítette volna a vádat - állította.

A politikus egyébként - Gál Gyögyhöz, az elsőrendű vádlott volt gazdasági bizottsági elnökhöz hasonlóan - azt mondta, nem tudta, hogy milyen befektetői kör állt Nagy György mögött, nem tudott részleteket az értékbecslésről, és arról sem, hogy egyáltalán milyen okból vásároltak a külföldi befektetők ingatlanokat a kerületben.

Az úgynevezett polgármesteri keretből osztott lakásokról Hunvald azt mondta, a vádban szereplő lakáskiutalásokra nem volt rálátása, és nem is ellenőrizte, hogy azok kiknek jutottak, mert a frakciók javasolták a bérlők személyét. "Nem volt feladatom, hogy utánanézzek, hogy jogos-e az igénylők kérése" - védekezett. Állítása szerint azt sem firtatta annak idején, hogy miért van szüksége a gazdasági bizottsági elnöknek - Gál Györgynek - kisebbségi referensre. (Ilyen formában alkalmazta ugyanis az önkormányzat Gál javaslatára szeretőjét, V. Évát.) A teljesítési igazolásokat pedig azért írta alá szó nélkül - magyarázta Hunvald -, mert ez csak formaság volt, a "hivatali ISO-minősítés" miatt volt szükség ezeknek az anyagoknak az aláírására.