Rabszolgatartó uzsorásokat tartóztattak le Ózdon

Vágólapra másolva!
Moslékot és kutyatápot kaptak enni azok az emberek, akiket éveken át rabszolgasorban tartottak ózdi uzsorások. A rendőrség az elmúlt egy hónapban összesen tizennégy embert vett őrizetbe az uzsora-bűncselekmények ügyében.
Vágólapra másolva!

Újabb uzsoráscsoportot tartóztattak le Ózdon, így 14-re nőtt az uzsoratevékenység miatt előzetes letartóztatásban levők száma. A legutóbbi akció során az ózdi rendőrkapitányság munkatársai több, évek óta fogságban tartott embert is kiszabadítottak.

Az elfogott három gyanúsított az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját. A sértetteknek egy-egy alkalommal általában 70 ezer forint körüli összegeket adtak kölcsön, és 50 és 100 százalék közötti kamatot kértek. Volt, akinek a tavaly májusban kölcsönadott pár tízezer forintra mostanáig 300 ezer forint kamatot számoltak fel. Ha az adós a futamidőről érdeklődött, minden esetben azt a választ kapta, hogy az adósság akkor tekinthető rendezettnek, amikor a hitelezők azt jónak látják - mondta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az ügy abban különbözik az eddigiektől, hogy a gyanúsítottak négy embert tartottak fogva, volt olyan, akit több mint 10 éve. Mindannyiukat dolgoztatták, és minden jövedelmüket elvették. Durván bántak velük, mocskos, embertelen körülmények között tartották őket egy lyukban, enni ugyanazt kapták, mint az állatok: moslékot és kutyatápot. Eledelük az állatokétól csak abban különbözött, hogy az ő lábasukban egy kanál volt - írja a rendőrség csütörtöki közleményében.

A most letartóztatott három férfit többek között uzsora-bűncselekménnyel, zsarolással és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják.