"Miért épp Gyöngyöspata?" - riport a Csillebércre költözött romákról

Gyöngyöspatai romák Csillebércen
Vágólapra másolva!
A csillebérci egykori úttörőtáborban több mint 170 nő és gyerek kapott szállást és étkezést abból a 300 romából, akik elhagyták Gyöngyöspatát, ahol a Véderő nevű szervezet tervezett kiképzést tartani. Többen is azt mondták, nem értik, miért éppen az ő falujuk lett a célpontja a szervezetnek, és többen a Jobbikot hibáztatták a kialakult helyzetért.
Vágólapra másolva!

"Hát mit tettünk mi? Még ha embert öltünk volna!" - mondta szinte sírva egy cigány asszony az [origo] tudósítójának pénteken dél körül a csillebérci egykori úttörőtáborban, ahol mintegy 170 gyöngyöspatai roma nőt és gyereket szállásoltak el. A romákat azért költöztette el ideiglenesen a Vöröskereszt, mert a Heves megyei településen kiképzőtábort tart a Véderő nevű szervezet (az akcióról itt olvashat).

A csillebérci táborban a gyöngyöspatai nőket és gyerekeket egy kétszintes ifjúsági szállón, illetve néhány kisebb faházban szállásolták el, és a tábor ebédlőjében biztosítanak nekik étkezést. A szállás elfoglalása nem ment teljesen zökkenőmentesen, a Vöröskereszt munkatársai és a tábor üzemeltetője először azt sem tudták megmondani, hogy pontosan hányan érkeztek. Később, a létszámellenőrzésen derült ki, hogy 172-en vannak. A legtöbben úgy tudják, vasárnapig maradnak, de van, aki azért aggódik, hogy már nem lesz hová hazamennie.

Miért épp Gyöngyöspata?

A táborba péntek kora délután egymás után érkeztek az újságírók, fotósok és tévéstábok. A kiköltöztetett asszonyok közül többen is jelezték, hogy nem szeretnék, ha fotóznák őket. Állítólag valaki kifejezetten mondta is nekik, hogy ne nyilatkozzanak. A Vöröskereszt egyik munkatársa is rászólt egy operatőrre, hogy ne filmezze a füvön szaladgáló gyerekeket.

Az asszonyok közül többen is arról beszéltek az [origo]-nak, hogy nem értik, miért épp Gyöngyöspatát nézte ki magának a Jobbik és a hozzá kapcsolódó szervezetek. A településen március elején jelentek meg a párthoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével - demonstrációt tartott a településen.

Azóta pattanásig feszült a helyzet, pedig az [origo]-nak nyilatkozó nők szerint korábban soha nem volt összetűzés a romák és a nem romák közöttt. (Hasonló következtetésekre jutott Kállai Ernő kisebbségi ombudsman jelentése is, amely szerint legendák tüzelték az utóbbi hónapokban elmérgesedett konfliktust.) Most azonban már egymásnak ugrottak az emberek, egy asszony szerint például a magyar gyerekek szappannal dobálták meg roma társaikat, azt kiabálva, hogy büdösek. Többen is arról beszéltek, hogy nekik és családtagjaiknak soha nem volt összeütközésük a törvénnyel, a Jobbik és a hozzá kötődő szervezetek viszont néhány ember miatt az összes cigányt megbélyegzik, azt is "aki soha egy tűt el nem vett".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"Hol van Orbán Viktor?"

Egy asszony a Jobbik egyik helyi aktivistáját nevezte meg felelősként, aki szerinte polgárháborút akar kirobbantani. "Hol van Orbán Viktor? - kérdezte egy fiatalasszony, aki szerint a média is csak a Jobbik malmára hajtja a vizet. A párt szerinte épp azért szervez felvonulásokat és tüntetéseket a cigányok által lakott településeken, mert ezzel bekerülhet a tévébe.

A miniszterelnök nem szólalt meg az ügyben, de szóvivője, Szijjártó Péter közölte, hogy az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán, és ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs.