"Hadseregünk hiányában" - Mi az a Véderő, és mit akar?

Vágólapra másolva!
Péntekre hirdette meg úgynevezett kiképző táborának kezdetét Gyöngyöspata közelébe a Véderő nevű szervezet, és erre hivatkozva hagyta el a települést több száz roma. A piros sapkát és terepszínű ruhát viselő férfiak azt állítják, hogy a sorkatonaság eltörlése miatt alakították meg a szervezetet, amely jelen volt Gyöngyöspatán a Jobbikhoz kötődő polgárőrök járőrözése idején is. A Jobbik szerint azonban szerint nekik semmi közük a szervezethet.
Vágólapra másolva!

A Véderő nevű szervezet által meghirdetett kiképzésre hivatkozva hagyta el Gyöngyöspatát több száz roma. Tudósítónk szerint már pénteken a déli órákban megjelentek a rendszerint piros sapkát és terepszínű ruhát viselő férfiak, akik azonban nem először járnak a településen.

A Véderő tagjai ott voltak Gyöngyöspatán akkor is, amikor márciusban járőrözött a település romák lakta utcáin a Jobbikhoz és a feloszlatott Magyar Gárdához kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Véderő tagjai egy márciusi falugyűlésen Gyöngyöspatán

A Véderő honlapja szerint a szervezet egy "a Magyar haza védelméért alakult mozgalom". A szervezetet egészen a közelmúltig vezető Eszes Tamás 2010. végi évértékelőjében arról írt, hogy a szervezet "nem politikai síkon fut, nem párt, vagy annak katonája", hanem egy olyan szervezet, amely "a haza védelmére készíti fel" tagjait "meghiúsított hadseregünk hiányában".

A Véderő megalakulását a "fővezér" tisztséget viselő Eszes a sorkatonaság eltörlésével indokolta, a szervezet rendszeresen szervez katonai kiképzőtáborokat, amelyeken honlapja szerint a résztvevőket "megtanítja szinte mindenre, ami a honvédelemmel kapcsolatos, egy-egy hétvége alkalmával". Eszes a szervezet honlapja szerint a gyöngyöspatai fellépés előtt, február elején lemondott tisztségéről, és új vezetőt nevezett ki Porubszky Zsolt személyében.

A Véderő honlapján azt állítja, hogy "próbál" a politikától távol maradni, de mozgalomként "a nemzeti oldal mellett kiállva" működik. Eszes Tamás decemberi értékelőjéből úgy tűnt, a szervezet nem kötődik szorosan a Jobbikhoz, hiszen a főparancsnok nyíltan kritizálta a pártot, azt írta, hogy "a Jobbik a parlamentben elveszik szépen lassan, (...) kezdenek ők is beállni abba a sorba, amit mi sohasem szeretnénk".

A Jobbiknak semmi köze nincs a Gyöngyöspatán gyakorlatozó Véderőhöz - jelentette ki péntek délutáni sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője. Dúró szerint a pártnak információi vannak arról, hogy Eszes Tamás indulni kíván Gyöngyöspatán az időközi polgármester-választáson (a független Tábi László kedden mondott le), amelyen a Jobbiknak saját jelöltje lesz Juhász János Oszkár személyében, vagyis Eszes és Juhász ellenfelek lesznek.

Az országban működő más félkatonai szervezetekről részletek ebben a cikkünkben.