Saját kérésükre utaztattak el háromszáz cigányt Gyöngyöspatáról

Gyöngyöspata, több száz romát elvittek a faluból a Véderő tábora miatt
Vágólapra másolva!
Hat busszal közel 300 romát utaztattak el Gyöngyöspatáról, ahol péntektől kezdve kiképzőtábort tart a Véderő nevű szervezet. A kiköltöztetést részben a Vöröskereszt szervezte, a romák egy részét a csillebérci táborban szállásolták el. A miniszterelnök szóvivője szerint nem igaz, hogy a kiköltöztetés menekülés lett volna, ehelyett egy előre megszervezett húsvéti vakációra indultak az emberek. A településen maradt romák kitakarítják a falut.
Vágólapra másolva!

Több cigány nőt és gyereket utaztattak el Gyöngyöspatáról, ahol péntektől kezdve önvédelmi és kiképzőtábort indított a Véderő nevű szervezet - közölte a Független Hírügynökséggel Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke. Azt nem mondta meg Farkas, hogy hová vitték őket, szerinte összesen 276 ember hagyta el a települést. A romák elkötözéséről beszámolt pénteken az AP hírügynökségre hivatkozva a Washington Post című amerikai napilap is. Az AP-nek szintén Farkas nyilatkozott.

Az [origo] tudósítója Gyöngyöspatáról azt jelentette, hogy a település tele van rendőrökkel, és egy közeli domboldalon már megjelentek terepszínű ruhás férfiak, akik feltehetően a Véderőhöz tartoznak. A szervezet délután három órára hirdette meg a kiképzés kezdetét. Részletesebb beszámoló tudósítónktól itt olvasható.

Farkas az [origo]-nak azt mondta, részben a Magyar Vöröskereszt szervezi a kiköltöztetést. A Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el táboroztatni - mondta Selymes Erik, a szervezet főigazgatója az MTI-nek. A főigazgató szerint a Vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója az [origo]-nak azt mondta, helyi roma édesanyák kérték a segítségüket. Nagyjából egy hónappal ezelőtt, amikor a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai először megjelentek Gyöngyöspatán, a roma nők és gyerekek rokonaikhoz utaztak pár napra. Az utazás a főigazgató szerint a családi pótlék szinte teljes összegét felemésztette, ezt ismét nem engedhették meg maguknak a családok, ezért kérték a Vöröskereszt segítségét, az utazást kizárólag a Vöröskereszt szervezte. Az [origo] azon kérdésére, hogy politikai pártoktól megkeresték-e a Vöröskeresztet a készülő akcióval kapcsolatban, az igazgató azt mondta: senkitől semmilyen megkeresést nem kaptak.

"Mintha háborúból kellett volna menekülni"

Farkas azt mondta, gyerekeik védelme érdekében szervezték az utazást, amely vasárnap estig tart. Azt nem akarta megmondani, hová vitték a kiköltöztetett embereket. Egy csoportot biztosan Budapestre, Csillebércre vittek. "El kellett jönnünk, mert megölnek minket" - mondta egy középkorú cigány asszony az [origo] tudósítójának a csillebérci tábornál. A gyöngyöspatai romák - gyerekek és asszonyok - fél 12 körül érkeztek meg a táborhoz, és egy kétszintes épületben szállásolják el őket. Tudósítónknak többen azt mondták, hogy a Vöröskereszt szállította őket a táborba.

A romák szerint hat busszal indultak el Gyöngyöspatáról, ebből hárombusznyian, egyes emberek szerint 176-an érkeztek meg Csillebércre. Csillebércen a szállás mellett étkezési jegyeket is kaptak a Vöröskereszttől, így az étkeztetésük is megoldott - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Több gyöngyöspatai roma a maradás mellett döntött - Több képért kattintson a fotóra!

"Mintha háborúból kellett volna menekülni" - mondta egy asszony sírva a tudósítónknak. A Csillebércre érkezett roma asszonyok közül többen is azt mondták az [origo]-nak, hogy a Vöröskereszt eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy munkát szervezzen a cigányoknak, csak a Véderő táborának hírére kezdték el szervezni a vasárnapig tartó "kirándulásukat". Csillebércen egy asszony Orbán Viktort hiányolta, egyébként a gyöngyöspataiak szerint azt mondták nekik, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak. Tudósítónk szerint a szállás elfoglalása óta a gyerekek az udvaron játszanak, a felnőttek pedig beszélgetnek.

Szijjártó: Nem evakuálás

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken délután az MTI-nek azt mondta: konzultáltak a Vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A Vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták - folytatta -, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Pénteken délután kiadott közleményében Selymes Erik is kijelentette: "cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, hogy a gyöngyöspatai gyerekek és édesanyáik előre leszervezett táboroztatása, evakuálásként lenne értelmezhető (...) kérésükre szerveztük meg a húsvéti tábort." Selymes az [origo] érdeklődésére azt mondta: nem nyilatkozhat a helyiek nevében, hogy miért kellett éppen most megszervezni a táborozást. Szerinte sok hasonló kését kapnak, és az elmúlt években százezernyi gyereket táboroztattak. A főigazgató nem tartja szokatlannak azt sem, hogy három nap alatt kellett megszervezni az üdölést.

Az [origo] szerette volna megtudni, mit gondol a helyzetről a Belügyminisztérium. A sajtóosztály munkatársa előbb írásban kérte kérdéseinket, majd visszahívta munkatársunkat és közölte, az ügy a Miniszterelnökséghez tartozik. A Miniszterelnökségen annyit közöltek, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyilatkozott az MTI-nek, ahhoz nem kívánnak mást hozzátenni.

Szijjártó az MTI-nek azt mondta, az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán, és ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs. "Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell az említett szankciókkal - jelentette ki.

A Jobbiknak nem tetszik a rendelet
Dúró Dóra jobbikos képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányrendelet egyértelműen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, illetve a Tiszavasváriban működő úgynevezett csendőrség ellen irányul (a Véderőhöz a pártnak állítólag semmi köze). A rendelet a képviselő szerint alkotmány- és törvényellenes. Ütközik egyrészt az új alaptörvényben szereplő önvédelemhez való joggal, másrészt azzal a büntetőeljárási törvényben szereplő rendelkezéssel, amely szerint mindenkinek joga van visszatartani a bűnözőt a rendőrség megérkezéséig. Dúró bejelentette, hogy a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a rendelet miatt.



Állítólag menedékjogot kérnek

A Roma Sajtóközpont szerint az elköltözött romák politikai menedékjogért folyamodnak az Egyesült Államokhoz és Kanadához. "Itt nincs jövőnk, megölték minden reményünket" - idézte a sajtóközpont Farkas Jánost, a Roma Polgárjogi Mozgalom egyik vezetőjét. Az amerikai nagyövetség korábban az MTI-vel azt közölte, hogy "szoros figyelemmel követi az eseményeket Gyöngyöspatán és Magyarország északkeleti térségében más helyeken".

"Minden képzeletet felülmúl, hogy engedélyeztek egy ilyen húsvéti hadgyakorlatot" - mondta pénteken délután Gyöngyöspatán Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke sajtótájékoztatóján. Horváth azt nehezményezte, hogy az állam nem lép közbe, mert szerinte a hatályos törvények alapján is be lehetett volna tiltani a Véderő táborát.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke szerint 170-180 cigány maradt a településen, nagy részük férfi, de vannak köztük gyerekek és nők is. Azt mondta, a férfiak azért maradtak ott, hogy a Föld napja alkalmából takarítsanak. A takarítást finanszírozó Datki Szabolcs az [origo]-nak azt mondta, a kirándulást az Amerikai Ház Alapítvány és a Vöröskereszt közösen szervezete. "Nem volt egy szemeteszsákuk sem, mindent be kellett szerezni, ennek költségeit álltam én" - mondta a takarításról. Datki az LMP kampányigazgatója volt tavaly, de azt állította, hogy az akcióban magánszemélyként vesz részt.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Így utaztak el a cigányok Gyöngyöspatáról - még több képért kattintson a fotóra!

Az Amerikai Ház Alapítvány elnöke, Richard Field az [origo]-nak azt mondta, ők csupán közvetítőként játszottak szerepet az utazás megszervezésében, az egészet a Vöröskereszt magyarországi szervezete finanszírozta. A Vöröskereszt az után döntött a romák kitelepítése mellett, hogy tudomásukra jutott: a Véderő a hétvégén tábort tart a településen. Az Amerikai Ház Alapítvány elnöke azt mondta, nagyjából 450-en laknak a gyöngyöspatai romatelepen, közülük körülbelül 320-an utaztak el a buszokkal. Field amerikai üzletember, tavaly jelentős összeggel támogatta az LMP választási kampányát.

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője az [origo]-nak azt mondta, az LMP-nek hivatalosan semmi köze nincs a romák elszállításához, aki részt vesz az akcióban, mind civil minőségében teszi. "Ahhoz, hogy Richard Field mit csinál, az LMP-nek semmi köze" - mondta, és szerinte Datki Szabolcs sem a párt képviseletében van a településen.

Az LMP nem sokkal fél egy után közleményt adott ki "Takarodjon a Véderő Gyöngyöspatáról!" címmel. "Ilyen erőszakos, a lakosság megfélemlítésére összeverődött félkatonai alakulatoknak nincs létjogosultságuk... Aljas és gyáva dolog a magántulajdon mögé bújva a védtelen lakosságot - köztük nőket és gyerekeket - fenyegetni, akik a mai és holnapi napon civilekkel közösen a Föld napján, egy úgynevezett Munkakarnevál keretében épp a falut akarják rendbe tenni, csinosítani" - olvasható a közleményben.

Az alpolgármester is tud róla

Matalik Ferencné, Gyöngyöspata alpolgármestere az [origo]-nak azt mondta, látta, ahogy roma nők és gyerekek szálltak fel buszokra, önkéntes alapon, nem kötelezte őket erre senki. Matalik az [origo]-nak késő délelőtt azt mondta, jelenleg is a romatelepen tartózkodik, ahol a férfiak nyírják a bozótot, a füvet, és szedik a szemetet. (Gyöngyöspatán jelenleg nincs polgármester, miután Tábi László kedden egészségügyi okokra hivatkozva lemondott, ezért az alpolgármester nyilatkozott.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Gyöngyöspatáról elutazottak egy része Csillebércre érkezett - még több képért kattintson a fotóra!

Hosszú ideje feszült a helyzet Gyöngyöspatán

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Soltész Bálint az [origo]-nak azt mondta: hivatalosan nincs információjuk arról, hogy romák költöztek el Gyöngyöspatáról. A szóvivő szerint a település környékén fokozott rendőri ellenőrzés van, ezt azonban nem a Véderő tábora miatt rendelték el, hanem a húsvéti ünnepek, illetve a lakosság biztonságérzetének javítása miatt. A szóvivő közölte, hogy Gyöngyöspatán nagyobb létszámmal van jelen a rendőrség, a Véderő tábora magánterületen van, így amíg nem történik jogsértés, addig nincs ok közbeavatkozni.

A Heves megyei Gyöngyöspatán március elején a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) több tucat tagja járőrözésbe kezdett, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. Azóta pattanásig feszült a helyzet. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben. A polgárőrök március 17-ig maradtak Gyöngyöspatán (a konfliktusról helyszíni riportunkat itt olvashatja, a témával kapcsolatos összes cikkünk pedig ezen a linken található.)

A péntektől Gyöngyöspatára tábort szervező Véderő tagjai már korábban is feltűntek a településen katonai egyenruhában és piros sapkában. A szervezet honlapja szerint a Véderő egy "a Magyar (így) haza védelméért alakult mozgalom". A szervezetet egészen a közelmúltig vezető Eszes Tamás 2010 végi évértékelőjében arról írt, hogy a szervezet "nem politikai síkon fut, nem párt vagy annak katonája", hanem egy olyan szervezet, amely "a haza védelmére készíti fel" tagjait "meghiúsított hadseregünk hiányában". A Véderő honlapján azt állítja, hogy "próbál" a politikától távol maradni, de mozgalomként "a nemzeti oldal mellett kiállva" működik. (A Véderőről és a többi Magyarországon működő félkatonai szervezetről ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.)