Népszabadság: Júliustól rövidebb idő lesz a közüzemi számlák rendezésére

Vágólapra másolva!
Növelheti az újraindult kilakoltatások számát, hogy július elsejétől a jelenlegi 90 napról 60 napra csökken az a türelmi idő, amíg az áram- és gázszolgáltatók a szolgáltatás felfüggesztése nélkül várják a lejárt tartozások kifizetését - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Rövidebb lesz a türelmi idő a védendő fogyasztóknál, a szociálisan rászorulóknál és a fogyatékkal élőknél is, az eddigi négyről három hónapra csökken - írja a Népszabadság. A többieknél pedig 90 helyett csak 60 napot kell várniuk a lejárt tartozások kifizetésére az áram- és gázszolgáltatóknak, míg felfüggesztik a szolgáltatást. Eddig a szolgáltató a számlatartozás lejárta után három - védendő fogyasztó esetében négy - felszólító levelet küldött. Júliustól a levelek száma kettőre, illetve a védendő fogyasztóknál háromra csökken. Ezalatt a cég részletfizetési és egyéb támogatási lehetőségeket ajánl fel. Sikertelenség esetén azonban kikapcsolják a szolgáltatást.

A Magyar Gázipari Egyesülés adatai szerint tavaly nyáron 30 milliárd, idén év elején 22-24 milliárd volt a lakosság lejárt gázszámlatartozása. A 3,34 millió lakossági gázfogyasztó közül az év elején 64 ezernél nem volt szolgáltatás lejárt tartozás miatt.

Csütörtökön felgyújtotta a lakását és kiugrott a nyolcadik emeletről egy férfi a főváros negyedik kerületében, mert ki akarták lakoltatni. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a férfi lakbérhátraléka meghaladta a 2,9 millió forintot, és 600 ezer forinttal tartozott a távfűtőműveknek. Erről részletesen itt olvashat.