Még hajnalban is zengett a "Szebb jövőt!" Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, tömegverekedés, Véderő, cigányok, romák, vérző fejű férfi a hatvani kórházban
Vágólapra másolva!
Legalább három ember megsérült, több embert előállítottak a Heves megyei Gyöngyöspatán, ahol tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, többek között a Véderő nevű szervezet tagjaiból álló csoport között. A két fél egészen másként emlékszik a történtekre: a romák szerint 15-20 ember támadt rájuk botokkal, a véderősök szerint négy tagjukra rontott rá száz cigány. A faluban hajnalig nagy volt a rendőri készültség.
Vágólapra másolva!

Egy nagy vérfolt és néhány szétdobált tárgy maradt a rendőrségi helyszínelés után az aszfalton a gyöngyöspatai Bem utcában, ahol kedden késő este tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és a beszámolók szerint többek között a Véderő nevű félkatonai szervezet tagjaiból álló csoport között. A verekedésben a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint egy ember súlyosan, két másik könnyebben megsérült. A sajtóügyeletes szerda reggel az [origo]-nak azt mondta, hogy a gyöngyöspatai rendőrkapitányság csoportos garázdaság miatt indított eljárást az ügyben.

Hogy pontosan mi történt, arról egyelőre nem nyilatkozott, mondván arra még keresik a választ a nemrég befejeződött helyszínelés után. A nyomozás érdekeire hivatkozva azt sem árulta el, hogy működött-e a térfigyelő kamera a településen, a Bem utca sarkán. Eszes Tamás, a Véderő vezetője éjjel azt mondta, hogy működött a kamera és rögzítette a történteket.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint éjjel már nyugalom volt, a rendőrség a helyszínelés idejére, hajnali háromig lezárva tartotta az utcát. Tudósítónk szerint az egész településen nagy rendőri készültség volt éjjel, egy csoport rendőr hajnali ötig, a cigányok által lakott Hegyalja utca felett őrködött.

Tudósítónknak a helyszínen egészen mást mondtak el a történtekről helyi romák, illetve a Véderő tagjai. A hajnalig virrasztó romák szerint a Véderő és a Betyársereg nevű szervezet 15-20 tagja botokkal, fokossal, ostorral jelent meg cigánysorhoz vezető utcában, ahol a tömegverekedés kialakult. A Véderő vezetője szerint viszont a cigányok támadtak rá négy emberükre.

Elterelő akcióról beszélnek

Helyi cigányok szerint a sérültek között volt egy 30 év körüli roma férfi, akit a rendőrök elvittek a gyöngyösi kapitányságra. A helyszínen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet munkatársai azt mondták: ügyvédjük felkereste a fiatalembert, akinek a kihallgatása a hajnali órákban is tartott. Kora reggel a TASZ munkatársa azt mondta: A férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett négy ember megverésében. Az ügyvédnek nem volt információja arról, hogy másokat gyanúsítanak-e valamilyen más bűncselekménnyel.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője, illetve több helyi lakos is azt mondta az [origo]-nak, hogy a Véderő, illetve a Betyársereg egyenruhásai fegyverrel fenyegették a gyöngyöspatai Arany János utcában lakó cigányok családjait. Horváth szerint elhangzott az egyenruhások szájából, hogy "ma este meghaltok", illetve azt is állította, hogy a támadók részegek voltak és letolt nadrággal gúnyolták a cigányokat.

A cigány családok kihívták a rendőrséget, akik igazoltatták az egyenruhásokat, akik azt állították, hogy "csak születésnapot ünnepeltek". Több helyi roma szerint ekkor kapták telefonon a hírt, hogy a település másik részében, a Bem utcában kővel kezdték dobálni a cigányok házait. Többek szerint a támadók leütöttek egy 14 éves cigány fiút, ami után tömegverekedés alakult ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Helyszínelés a Bem utcában. További képekért kattintson!

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom másik vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy az első akcióval elterelték a helyi rendőröket a falu másik végébe, majd rátámadtak a cigánysoron élőkre. A rendőrség ezt az információt egyelőre nem erősítette meg.

A Véderő szerint őket támadták meg

Eszes Tamás, a Véderő vezetője ezzel ellentétes információkat közölt. Eszes az események után másfél órával ért a településre, ahol helyi lakosok azt mondták neki, hogy négy emberüket támadta meg 100-120 cigány férfi. Állítólag egyiküket fejbe dobták egy téglával, másikuknak a keze tört el, harmadikukat pedig nemiszervén találták el, állapota súlyos.

A Bem utca sarkán található egy térfigyelő kamera, amely Eszes szerint működött, és rögzítette a történteket. A szervezet vezetője szerint annak felvételei alapján a rendőrök sértettként folytatták egyik tagjuk kihallgatását, akit korábban elkövetőként kezeltek. Eszes hozzátette, hogy információi szerint a település másik részében nem volt rendzavarás, és fegyverviselésről sem tudott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Eszes Tamás nyilatkozik, a háttérben a Betyársereg egyik tagja. Kattintson a képre!

Az [origo] tudósítója szerint a Bem utcához közeli egyik magánházban gyűltek össze a véderősök, akik közt Kiss Róbert, a betiltott Magyar Gárda korábbi főkapitánya is ott volt. A virrasztó egyenruhások a cigánysor feletti ház udvarán hajnali fél ötkor többször is az "Adjon az Isten! Szebb jövőt!" köszönést kiáltották az éjszakába.

Rendőröket ígért a kormánybiztos

A cigányok által lakott Hegyalja utcában a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjnek házában is virrasztottak hajnalban az emberek. Az [origo]-nak többen is elmondták ugyanazt a történetet, de senki nem volt, aki azt állította volna, hogy saját szemével látta a verekedést. Többen is arról beszéltek azonban, hogy a március közepe, a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelenése óta állandó félelemben élnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Tanácskozás egy roma vezető konyhájában, zakóban és kék ingben Horváth László

A Hegylja utcai házban jelen volt Horváth László, a Heves megyei korményhivatal vezetje is. Helyiek szerint a korménybiztos nem sokkal a verekedés után, fél tizenegykor sietett a helyszínre, és csak hajnali fél négykor távozott. A kormánybiztos az [origo]-nak azt mondta: Biztonságot és erős rendőri jelenétet ígért a helyieknek. Horváth tájékozódott a rendőrségnél a történtekről, de érdeklődésünkre ő sem tudta megmondani, pontosan mi történt.

Hivatalosan nincs ott a Szebb Jövőért

Horváth Aladár korábban az [origo]-nak azt mondta: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a helyi "polgárőr parancsnoknál" gyülekeznek, és szerinte "sokan vannak".

Az egyesület azonban hivatalosan nincs ott - ezt állította az [origo]-nak László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke. Úgy fogalmazott, hogy "atrocitásokról hallottak", de nem készülnek Gyöngyöspatára, mert szerintük provokációról lehet szó. Azt mondta, hogy az egyesülethez tartozó polgárőrök vannak a településen, de szervezett formában jelenleg nincsen a helyszínen az egyesület.

Az [origo] szerette volna megtudni a Belügyminisztérium álláspontját, de telefonos érdeklődésünkre azt kérték, hogy küldjük el kérdéseinket írásban.