Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint a Nemzeti Üdülési Alapítvány kilenc szállodát játszott át a Hunguest Hotelsnek 2004-ben. A KEHI különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint a Nemzeti Üdülési Alapítvány 2004-ben kilenc szállodát játszott át áron alul a Hunguest Hotels Zrt.-nek - közölte a Kehi és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

A gyanú szerint az alapítvány 2004-ben a kilenc ingatlant magába foglaló, 8 milliárd Ft értékű üzletrészért mindössze 4 milliárd Ft értékű Hunguest Hotels részvényt kapott. Így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanezen a napon 2,1 milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt.-nek. Az ügylet eredményeképpen az alapítvány a Hunguest Hotels Zrt-ben lévő szavazati jogát is elvesztette.

A Hunguest Hotels Zrt. az így megszerzett üzletrészeket, az ingatlanokkal együtt több esetben, rövid időn belül, összességében 78 százalékos haszonnal továbbértékesítette - közölte a Kehi. A rendelkezésre álló adatok alapján az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény, ami az értéknövekedést indokolta volna, ezért feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor.

A Kehi múlt héten közzétett jelentése szerint az alapítvány 1992-ben, induló vagyonként 365 ingatlant - köztük számos nagy értékű szállodát - kapott, azonban ezek közül ma már egyetlenegy sincs az alapítvány közvetlen tulajdonában.