Vágólapra másolva!
A büntető törvénykönyv szigorítására készül a kormány - jelentette be a miniszterelnök szóvivője a gyöngyöspatai tömegverekedés után. A javaslat értelmében három évig terjedő börtönnel lennének sújthatóak, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek. A javaslatot még szerdán benyújtják a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a kormány amiatt, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon - jelentette be szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány ülése után.

A cikk megjelenése óta már be is nyújtotta a kormány a javaslatot - erről bővebben itt olvashat.

A szóvivő azt mondta, hogy még szerdán benyújtják az erről szóló javaslatot a parlamentnek. Ha a parlament megszavazza a javaslat soron kívüli tárgyalását, akkor akár egy nap alatt elfogadhatják a szigorítást - közölte.

Szijjártó szerint a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek arra vonatkozó felhatalmazás nélkül. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók.

Szijjártó - a belügyminisztertől kapott tájékoztatásra hivatkozva - azt mondta, hogy folyamatban van a nyomozás a kedd éjszakai gyöngyöspatai események ügyében, folyamatosak az előállítások, zajlanak a kihallgatások.

A szóvivő úgy fogalmazott: ez már "a második pofon amit az egyenruhás bűnözők kapnak a kormánytól", az elsőnek a jogszabálysértésekről szóló rendelet módosítását nevezte, amelynek értelmében százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik felhatalmazás nélkül végeznek a közrend fenntartására irányuló tevékenységet.

A kormányülésről Orbán is beszámolt Facebook-oldalán. A kormányfő azt írta: "Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni. Btk.-módosítás, részletek a híradásokban."

A Heves megyei Gyöngyöspatán legalább három ember megsérült, és többeket előállítottak, miután kedd éjszaka tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között (erről bővebben itt olvashat).

A településen március elején kezdett járőrözni a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, és azóta egyre feszültebb a viszony a magyarok és a romák között. A feszültséget tovább fokozta, hogy a Véderő nevű félkatonai szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort szervezett a húsvéti hosszú hétvégére. (A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja).