A lakáshitelesek megsegítéséről vitáznak a Parlamentben

Vágólapra másolva!
LMP-s kezdeményezésre politikai vitát tart a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek problémáinak megoldásáról az Országgyűlés szerdán.
Vágólapra másolva!

A parlament az LMP-s képviselő, Vágó Gábor kezdeményezésére, valamint a vita megtartásához szükséges további 78 országgyűlési képviselő javaslata alapján folytathatja le a "Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszútávon" címmel kiírt politikai vitát szerdán.

Vágó Gábor, az Országgyűlés honlapján olvasható kezdeményezésében azt írja, hogy a magyar családok százezreinek okoz gondot a törlesztőrészletek kifizetése. Vágó szerint a törlesztő részletek és a kezelési költségek változása nem volt arányban az árfolyam- és kamatváltozásokkal, a bankok kockázatvállalási gyakorlata pedig nem áll arányban a hitelnyújtásból származó profitjuk nagyságával.

Az LMP-s politikus szerint ezek a tényezők mára egy "időzített bombává váltak" a magyar gazdaságban, a jelenlegi kormányzat által adott válaszok azonban eddig nem tudták kiszámíthatóan újrarendezni a hitelt nyújtók és a hitelfelvevők közötti terheket.

A hónap elején a Magyar Nemzet a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások résztvevőire hivatkozva azt írta, hogy már elkészült az adósmentő csomag nagy része, de a részletekre májusig várni kell. A lap azt írta, hogy egy árfolyamsávot hoznának létre, amelynek alsó és felső határa közül nem mozdulhat ki a törlesztőrészletek alapjául szolgáló árfolyam, még akkor sem, ha a valós érték átlépi ezeket a szinteket. A sáv alsó határa 190 forintnál húzódhat majd, a felső limit pedig 200 forint körül lesz - mondta akkor Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

A kormány fél órában, míg a kormánypártok, illetve az ellenzék összesen 260 percben fejtheti ki álláspontják a kérdésről és a megoldási javasltaikról.