Vágólapra másolva!
Három évig terjedő szabadságvesztésre lesz ítélhető az, aki riadalmat keltő, közösségellenes magatartást tanúsít, illetve két évig terjedő szabadságvesztésre az, aki a közbiztonság fenntartására hivatkozva kelt másokban riadalmat. Az erről szóló törvényjavaslatot szerdai ülése után nyújtotta be a kormány az országgyűlésnek, s akár már hétfőn elfogadhatják.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó törvényjavaslatát, amely a riadalmat keltő járőrözést bűncselekménnyé minősítené. A javaslat tárgyalásához sürgősségi eljárást kért a kormány, így akár már hétfőn, a soron következő ülésnapon elfogadhatja a parlament.

"Aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - fogalmaz a javaslat, melynek előadója Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A törvénymódosítás (amely pdf formátumban itt érhető el) létrehoz egy új büntetőkategóriát, amely a "közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése" alcímet kapta. E szerint a másokban riadalmat keltő, közbiztonság vagy közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervezők két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

A javaslat indoklásában az áll, hogy "a jogállam nem engedheti meg magának, hogy a közbiztonság fenntartására vonatkozó állami monopóliumot civil szerveződések erre vonatkozó törvényi felhatalmazás hiányában mindenféle állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve szervezzék".

Az indoklás szerint "elszaporodtak azok a magatartások", amelyek ugyan nem érik el az erőszakosságnak azon mértékét, amelyet a jelenleg is hatályos "közösség tagja elleni erőszak"tényállással jelenleg is büntetni rendel a Btk., de alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek egyes csoportok tagjaiban.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdán, a kormány ülése után közölte, hogy a Btk. szigorítására készül az "egyenruhás bűnözés" ellen. A parlament honlapja szerint a javaslatot sürgősségi tárgyalás keretében fogadtatnák el az országgyűléssel, s ez Szijjártó szerint azt jelentheti, hogy akár egy nap alatt elfogadnák a szigorítást.

A szóvivő úgy fogalmazott: ez már "a második pofon amit az egyenruhás bűnözők kapnak a kormánytól", az elsőnek a jogszabálysértésekről szóló rendelet módosítását nevezte, amelynek értelmében százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik felhatalmazás nélkül végeznek a közrend fenntartására irányuló tevékenységet.

A kormányülésről Orbán Viktor kormányfő is beszámolt Facebook-oldalán. A miniszterelnök azt írta: "Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni. Btk-módosítás, részletek a híradásokban."

Kedd éjjel tömegverekedés tört ki Gyöngyöspatán romák és egyenruhások között. Márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szervezett járőrözést a faluba, áprilisban a Véderő szervezett honvédelmi alapismereteket oktató tábort, de ezt a rendőrök fellépésére nem tartották meg. A településen történtekről szóló összes hírünket itt érheti el.