Nyilvános lett a gyöngyöspatai térfigyelő kamera felvétele

Vágólapra másolva!
A térfigyelő kamera képei szerint az után tört ki a verekedés Gyöngyöspatán kedd este, hogy egy ittas férfi könnyített magán az utcán, és ezt az ott lakó romák szóvá tették - közölte a rendőrség, amely honlapján megosztotta a videófelvételt. Egy ember súlyosan, kettő könnyebben megsérült, szerda délutánig hét embert állítottak elő a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság megvizsgálta a gyöngyöspatai térfigyelő kamera kedd esti felvételeit. Soltész Bálint szóvivő elmondta, hogy a verekedés az után tört ki, hogy egy ittas petőfibányai férfi könnyített magán a Bem utcánál, ezt az ott lakó romák szóvá tették. Erre a férfi provokálta a romákat, majd közéjük ment, és ez után tört ki a verekedés. A rendőrségi szóvivő beszámolt arról is, hogy egy másik férfi, aki a helyszínen megsérült, a kórházban azt mondta, hogy ő a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja.

A gyöngyösi rendőrkapitányság először egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást a kedd esti verekedés után, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. Szerda kora délutánig további hat embert állítottak elő.

A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze négy férfival, akik a cigánysor felé indultak. Az egy súlyos és két könnyű sérültet kórházba szállították.

A belügyminiszter a Magyar Televízió Az este című műsorában azt mondta, hogy arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa azokat félbe, az elkövetőket pedig állítsa elő. Pintér Sándor szerint ugyan provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni - hangsúlyozta.

Az MTI beszámolója szerint továbbra is fokozott rendőri készültség van a faluban. A Véderő tagjait és szimpatizánsait gyöngyöspatai magánházakban szállásolták el. Kedd éjjel a két fél egészen másként emlékezett a történtekre: a romák szerint 15-20 ember támadt rájuk botokkal, a véderősök szerint négy tagjukra rontott rá száz cigány. Akkor még azt sem árulta el a rendőrség, hogy működött-e a térfigyelő kamera a Bem utca sarkán. Eszes Tamás, a Véderő vezetője éjjel azt mondta, hogy működött a kamera, és rögzítette a történteket.

A térfigyelő kamera felvétele (a videón káromkodás is elhangzik)

Szerda délután a kormány benyújtotta a parlamentnek a riadalmat keltők elleni Btk.-szigorítást, erről itt olvashat.

Márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szervezett járőrözést a faluba, áprilisban a Véderő szervezett honvédelmi alapismereteket oktató tábort, de ezt a rendőrök fellépésére nem tartották meg. A településen történtekről szóló összes hírünket itt érheti el.