Legkorábban 2013 végére várható dugódíj a főpolgármester szerint

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester szerint még meg kell teremteni a feltételeket, ezért csak 2013 végén, 2014 elején lehet a dugódíjat bevezetni Budapesten.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésének szünetében újságírók kérdéseire válaszolva távlati tervnek nevezte a közgyűlés által szerdán elfogadott, 2011 és 2014 közötti időszakra szóló gazdasági programot. Mint mondta, megvalósulásának alapvető feltétele, hogy az Országgyűlés változtasson a helyi adónemeken.

Tarlós István úgy fogalmazott, reméli, hogy létrejön a dugódíj, mivel szükség van rá a főváros működőképességének fenntartása érdekében; azt azonban nem tudta megmondani, hogy a lehetséges új terhet milyen körben és összegben vetnék ki. A főpolgármester szerint legkorábban 2013 végén, 2014 elején várható a dugódíj bevezetése, mert előbb meg kell teremteni a feltételeket.

A 2014-ig szóló gazdasági tervben öt új adónem bevezetését is felvetette, így a dugódíj mellett a Fővárosi Önkormányzat vizsgálja, hogy bevezethető-e a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és az ingatlan-értéknövekedési adó, illetve ezek mellett területfejlesztési alapot is létrehoznának.

A főpolgármester igazságtalannak nevezte a vállalkozások kommunális adóját, emellett - mint mondta - az iparűzési adóról többször is kiderült, hogy "forgalmi színezetű", az építmény- és telekadó pedig nem zárja ki a telekspekulációt. Tarlós István - bár a jelenlegi programban ez nem szerepel - azt javasolja, hogy a gépjárműadó változzon közlekedési adóvá, amelynek bevételeit kötelező lenne közlekedési, azon belül elsősorban közösségi közlekedési célokra fordítani.