Vágólapra másolva!
Ha az országgyűlés elfogadja a büntető törvénykönyv szigorítását, akkor a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte Volner János csütörtökön. A szerda délután benyújtott törvényjavaslatról csak akkor dönthet jövő hét hétfőn a parlament, ha eltér a házszabálytól, de ehhez a képviselők négyötödének támogatása szükséges, a Jobbik viszont nem támogatja azt. A Fidesz tényfeltáró bizottságot hozna létre a gyöngyöspatai események kivizsgálására.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik, ha az országgyűlés elfogadja a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett szigorítását az "egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatban - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Volner János jobbikos országgyűlési képviselő.

Volner János hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a törvénymódosítással és a rendelettel is az a kormány célja, hogy ellehetetlenítse a tiszavasvári csendőrséget és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. A Jobbik számára ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a kormány "azon szervezetek ellen küzd, amelyek a rendőrség keze közé és ezáltal rács mögé juttatják a bűnözőket", és amelyek minden hatályos törvénynek megfelelően végzik tevékenységüket - közölte.

A szerda délután benyújtott törvényjavaslatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyzi, aki sürgősségi javaslatában azt kezdeményezte, hogy az országgyűlés térjen el a házszabálytól, és mind a vitát, mind a határozathozatalt a jövő héten hétfőn folytassa le a parlament. A házszabálytól való eltéréshez a jelen levő képviselők négyötödének támogatására van szükség.

A házbizottság csütörtöki tanácskozása után Altorjai Anita, az országgyűlés sajtófőnöke elmondta, hogy a Jobbik nem támogatja a házszabálytól való eltérést, az LMP valószínűleg támogatni fogja, a szocialisták pedig később alakítják ki álláspontjukat az ügyben.

A csütörtökön Orbán Viktor által is megerősített törvénymódosító javaslat szerint három évig terjedő szabadságvesztésre lesz ítélhető az, aki riadalmat keltő, közösségellenes magatartást tanúsít, illetve két évig terjedő szabadságvesztésre lesz ítélhető az, aki a közbiztonság fenntartására hivatkozva kelt másokban riadalmat. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület vezetője szerdán azt mondta, hogy a törvénymódosítás után is folytatni fogják a járőrözést.

Tényfeltáró bizottság vizsgálhatja a gyöngyöspatai eseményeket

Tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására - jelentette be a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Kocsis Máté csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a testületnek egyebek mellett ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit, választ kell kapnia arra, kik és milyen céllal vettek részt ennek az akciónak a szervezésében, végrehajtásában, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", és miért keltett pánikot, miközben a vöröskereszt világossá tette, hogy egy régóta szervezett utazási programról van szó.

Vizsgálni kell azt is - folytatta -, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó "egyenruhás bűnözők" mögött, kik és miből finanszírozzák az ő működésüket. Az országgyűlési képviselőkből álló vizsgálóbizottság május közepén alakulhat meg. A testület tagjainak számáról a képviselő egyelőre nem tudott pontos adatot mondani, de kiemelte, elvárják minden parlamenti párttól, hogy képviseltesse magát benne.