"Agyonütni nem fogjuk, ha nem válaszol" - újabb ellentmondások a romagyilkosságok perén

Vágólapra másolva!
Szűkszavúan és korábbi vallomásaikkal ellentmondásosan nyilkatkoztak a romák elleni támadássorozat másodrendű vádlottjának hozzátartozói csütörtökön a bíróságon. A tárgyalás végén a bíró engedélyezte, hogy néhány percre találkozhasson élettársával K. István másodrendű vádlott.
Vágólapra másolva!

Rendkívül szűkszavúan válaszolt a tanácsvezető bíró kérdéseire a romák elleni támadássorozat másodrendű vádlottjának élettársa és sógornője a csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódott büntetőper tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon.

K. István élettársát, K. Editet többször figyelmeztette a hamis vád és hamis tanúzás büntetőjogi következményeire Miszori László tanácsvezető bíró, miután a nő többször is ellentmondásba került nyomozati vallomásaival. A nő többek között azt mondta, nem tudott arról, hogy lakótársa, a harmadrendű váldott P. Zsolt szélsőséges nézeteket vallott volna. Rendőrségi vallomásában nacionalistának nevezte P. Zsoltot, de ügyvédi kérdésre, hogy mit ért nacionalizmuson, a bíróságon azt mondta, "nem sok mindent ért rajta". Erre a bíró azt mondta, hogy "agyonütni nem fogjuk, ha nem válaszol".

A nő testvére, K. Judit azt mondta, hogy távolságtartó volt K. Istvánnal és annak testvérével, K. Árpáddal, mert nem tartotta jónak, hogy hosszú harag után kibékültek. Arról nem tudott, hogy a vádlottak rasszista nézeteket vallanának. Mint mondta, csak köszönő viszonyban volt velük, és szerinte nem viseltek katonai ruházatokat. Vallomásában kitért arra is, hogy apja mint vadász fegyvertartási engedéllyel vadászpuskát is tart otthonában, de azok típusát nem ismeri.

Arra a bírói kérdésre, hogy testvérének, K. Editnek milyen gyakran kellett náluk aludnia, úgy válaszolt, hogy amikor "makettezett" K. István, vagy hajnalig dolgozott. (A vádirat szerint a támadások éjszakáján a másodrendű vádlott arra kérte élettársát, hogy aludjon a szüleinél.) Mivel a csütörtöki tárgyalástól az egyik beidézett tanú orvosi igazolással, egy másik pedig előzetes bejelentés nélkül távol maradt, K. Judit meghallgatása után Miszori László berekesztette a tárgyalást.

A bíró K. Editnek engedélyezte, hogy a bírósági tárgyalás végén találkozhasson K. Istvánnal a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületében. A vádlottak számára fenntartott előállító helyiségben a "kapcsolattartás" alig pár percig tartott.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper jövő szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. A romagyilkosságokról szóló korábbi cikkeinket itt találja.