Kétmillió forint pénzbüntetést szabtak ki kerékpárosokra Szabolcsban

Vágólapra másolva!
1832 kerékpárost ellenőrzött a rendőrség Szabolcs megyében, közülük 338-at meg is büntettek, az összbüntetés meghaladja a kétmillió forintot - közölte a rendőrség pénteken. 171 kerékpáros figyelmeztetésben részesült.
Vágólapra másolva!

Sok a szabálytalankodó kerékpáros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a sérüléses balesetet szenvedő biciklisek aránya is magas a régióban - közölte a rendőrség pénteken.

Az áprilisban tartott közlekedésbiztonsági akció keretében a rendőrök 1832 kerékpárost ellenőriztek, és több mint 38 százalékuk ellen kellett eljárni különböző szabálysértések miatt - mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrök 171 kerékpárost figyelmeztetésben részesítettek, 338-at viszont meg is büntettek, összesen több mint kétmillió forint helyszíni bírságot szabtak ki rájuk. További 194 biciklis ellen szabálysértési feljelentést tettek. A tapasztalatok szerint sokan nem tartják be a kivilágítási szabályokat, nem viselnek láthatósági mellényt, vagy ittasan ülnek biciklire, illetve szabálytalanul szállítanak embert vagy különböző tárgyakat a kétkerekűn.

Tavaly Szabolcsban a 895 személyi sérüléssel járó közlekedési balesetből 221 érintett kerékpárost. Ebből 125 esetben a biciklisek maguk okozták a balesetet; 47 ittasság miatt következett be. A rendőrség nyírségi szóvivője kitért arra, hogy az áprilisi ellenőrzés ideje alatt 40 százalékkal kevesebb kerékpárbaleset történt Szabolcsban egy tavalyi hasonló akció adataihoz képest. Mindössze hat baleset volt az akkori tizenöttel szemben.

A rendőrség erre tekintettel a jövőben is kiemelten ellenőrzi majd a szabolcsi kerékpárosokat, akik a személygépkocsi-vezetők után a legtöbb balesetet okozták tavaly a térségben - tette hozzá a sajtószóvivő.