Vágólapra másolva!
Akár már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés a Btk. "egyenruhás bűnözésről" szóló szigorítását, ha a képviselők megszavazzák ehhez a házszabálytól való eltérést.
Vágólapra másolva!

A kormány múlt hét szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó szigorítását, mely a riadalmat keltő járőrözést bűncselekménnyé minősítené. A javaslat tárgyalásához sürgősségi eljárást kért a kormány. A házszabálytól való eltérés elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők négyötödének igen szavazata szükséges. Ha ez megvan, akkor elvileg még hétfőn lefolytathatják a vitát a javaslatról, majd megtarthatnák a zárószavazását is.

"Aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - fogalmaz a javaslat, melynek előadója Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Hétfőn a határozathozatalok után kezdi meg a ház az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény általános vitáját. A fideszes Ágh Péter és Szijjártó Péter neve alatt jegyzett indítvány lényege, hogy csak a képviselői alapdíjra lennének jogosultak azok a parlamenti képviselők, akik miniszterelnöki biztosi tisztséget töltenek be.

Kedden összesen hat törvényjavaslat általános vitáját kezdi meg a parlament az előzetes napirend szerint. Az egyik előterjesztés szerint azért módosítanák az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt, hogy megteremtsék a jogi hátteret olyan gyerekek anyakönyvezéséhez, akik nem kórházban születnek meg. Mindez része lenne az úgynevezett intézeten kívüli szülés készülő jogi szabályozásának. Egy másik törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alap létrehozásáról szól, valamint az abba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezményekről.