Vágólapra másolva!
Hétfőn tárgyalja az országgyűlés a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról szóló javaslatot. A javaslat értelmében - amelyet még hétfőn megszavazhatnak - három évig terjedő börtönnel lennének sújthatók azok, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek. A hétfői ülésen szó lesz a képviselők fizetéséről és a magánnyugdíj-pénztárakból visszalépő tagok vagyonának átadásáról.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn tárgyalja a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról szóló javaslatot. A kormány múlt szerdán azt követően terjesztette be a javaslatot a parlamentnek, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között (erről bővebben itt olvashat).

A javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek arra vonatkozó felhatalmazás nélkül. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Btk. szigorítását azzal indokolta, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az indítvány ugyanis azokat a polgárőröket is büntetné, akik nem teljesítik a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettséget. A parlament abban az esetben szavazhat még hétfőn a Btk. szigorításáról, ha a képviselők négyötöde ehhez hozzájárul. Az előterjesztés elfogadásához ezt követően már az egyszerű többség is elegendő.

Szavaznak hétfőn a nyugdíjpénztár-választással összefüggő törvények módosításáról, a javaslat a magánnyugdíj-pénztárakból visszalépő tagok vagyonának átadásáról szól. A Jobbik hétfőn kezdeményezi, hogy vegyék tárgysorozatba a pedofil bűncselekmények elleni javaslatát, amely bevezetné többek között a szexuális bűnelkövető gyógykezelését.

Hétfőn a parlament megkezdi annak az - Ágh Péter és Szijjártó Péter fideszes képviselők által kezdeményezett - javaslatnak a tárgyalását, amely előírná, hogy miniszterelnöki biztos tisztséget is betöltő parlamenti képviselők kizárólag a képviselői alapdíjra legyenek jogosultak. A javaslat benyújtását azzal indokolták, hogy a miniszterelnöki biztosi tisztséget is betöltő képviselők fizetése ne haladja meg a 2 millió forintot. A javaslat többek között Szijjártó Péter fizetését érintené, aki ebben a minőségében látja el a kormányfő szóvivőjének feladatait. Szijjártó teljes jövedelme jelenleg bruttó 2,2 millió, ami a javaslattal havi bruttó 1,2 millióra csökkenne.