Tanúként hallgatnak meg exvádlottakat a Kulcsár-ügyben

Vágólapra másolva!
A korábbi 24 helyett már csak 18 vádlott van a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú büntetőperében, amely hétfőn folytatódott a Fővárosi Bíróságon. A hat korábbi vádlott közül tanúként hallgatják meg a taxis Gyusziként ismert Sz. Gyulát, és egy volt televíziós riportert is.
Vágólapra másolva!

Szakértői vallomások ismertetésével folytatódott a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A bíróság a sokmilliárdos sikkasztási ügyben a hétfői és várhatóan a következő, szerdai tárgyalást is a terjedelmes szakértői vélemények, mellékletek, illetve a szakértők által a korábbi elsőfokú büntetőper tárgyalásain tett nyilatkozatok szó szerinti felolvasásával tölti.

A 2008 augusztusában kihirdetett elsőfokú döntést ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla egy éve másodfokon a többi között azért helyezte hatályon kívül, mert álláspontja szerint az elsőfokú büntetőperben egyes iratokat nem a törvénynek megfelelő módon tettek az eljárás anyagává.

A megismételt elsőfokú eljárás pénteki tárgyalásán sor kerülhet egyes exvádlottak tanúkénti meghallgatására. A korábbi elsőfokú büntetőperben 24 vádlott volt, a jelenlegi megismételt eljárásban már csupán 18. Hat, kisebb súlyú cselekmény miatt 2008 augusztusában első fokon enyhébb büntetésekkel sújtott vádlott esetében ugyanis fellebbezések hiányában, illetve a bejelentett fellebbezések visszavonása miatt már korábban jogerőre emelkedhetett az elsőfokú döntés, amelyet a fennmaradó 18 vádlott vonatkozásában egy éve hatályon kívül helyezett a tábla, és esetükben új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte az FB-t.

A hat korábbi vádlott, jelenleg tanúként meghallgatni kívánt ember között van a taxis Gyusziként ismert Sz. Gyula, aki sok évvel ezelőtt, a nyomozás során a többi között arról beszélt, hogy Kulcsár Attila megbízásából időről időre jelentős összegeket vitt készpénzben az ügy több vádlottjának, köztük például R. E. Tibornak, a K and H Bank volt elnök-vezérigazgatójának, Forró Tamás médiavállalkozónak, illetve Schönthal Henriknek. Ezekért a szolgálataiért Sz. Gyula az eljárás adatai szerint alkalmanként 300-400 ezer forintot kapott Kulcsártól, majd egy Saab típusú gépkocsit is. Szintén tanúvá lett K. Dóra, aki az egyik kereskedelmi televízió riporternője volt, és akit az ügyben egy autó adásvételével kapcsolatos okirat-hamisítással vádoltak meg.

Kulcsár Attila és társai ügyében azért folyik büntetőper, mert az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozójaként rendkívül magas hozamokat ígérve offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

Kulcsár Attila tavaly júliusban a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a megismételt elsőfokú eljárásban új nevek is felbukkanhatnak. A Kulcsár-ügyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.