Júliusban választanak új polgármestert Gyöngyöspatán

helyiek "járőröznek" Gyöngyöspatán, Gyöngyöspata, Jobbik, Magyar Gárda, 2011. március 1-je óta járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a Heves megyei Gyöngyöspatán
Vágólapra másolva!
A helyi választási bizottság július 17-re írta ki az időközi polgármester-választást Gyöngyöspatán. A község korábbi polgármestere egészségi okokra hivatkozva mondott le posztjáról, de nem cáfolta, hogy döntésében szerepet játszott a faluban kialakult feszült helyzet.
Vágólapra másolva!

Kiírta az időközi polgármester-választás időpontját a gyöngyöspatai helyi választási bizottság - olvasható a község honlapján. A választás július 17-én lesz. A község korábbi polgármestere Tábi László április 19-én mondott le, egészségi okokra hivatkozva, de az MTI-nek nem cáfolta, hogy döntésében szerepet játszott a faluban az elmúlt időszakban kialakult feszült helyzet.

A mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

A Véderő elnevezésű szervezet már a polgármester lemondását követő április 22-24. közötti időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta, illetve nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - garázdaság gyanújával őrizetbe vette. Az Egri Városi Bíróság múlt hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást. (A Véderőről itt olvashat bővebben.)

A tábor időtartamára - a Vöröskereszt közreműködésével - Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket. A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

Korábban a jobbikos Juhász Oszkár és a véderős Eszes Tamás is jelezte, hogy indulni akar a gyöngyöspatai polgármesteri posztért. Eszes azonban pénteken az [origo]-nak azt mondta, csak "taktikai lépés volt" a bejelentése, mert kíváncsi volt, hogy "kik támogatják, és kik vannak ellene".

Az [origo] Gyöngyöspatáról szóló összes cikkét itt olvashatja.