"Emészti" a magyar alaptörvényt az amerikai kormányzat

Navracsics Tibor és Orbán Viktor, Navracsics a reformok végrehajtója
Vágólapra másolva!
Különös figyelemmel követi az új választási törvény kidolgozását az amerikai kormányzat a Magyarországon tartózkodó helyettes külügyi államtitkár szerint. Pamela Quanrud szerint az USA egyelőre "emészti" az új alaptörvényt, a soros magyar EU-elnökségről pedig azt mondta, hogy minden elismerést megérdemel.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy Magyarországon az új alaptörvény elfogadását követő törvényhozási folyamat példás legyen a demokrácia elvei szempontjából" - mondta Pamela Quanrud amerikai helyettes külügyi államtitkár kedden Budapesten az MTI-nek adott interjúban.

Az amerikai külügyminisztériumnak a közép-európai országokkal való kapcsolattartásért felelős vezető diplomatája szerint az Egyesült Államok egyelőre "emészti" az új alaptörvény tartalmát, a kormányzó pártnak az új törvények megalkotásánál mindenesetre úgy kell eljárnia, hogy ez a folyamat példaszerű legyen a demokrácia szempontjából.

A hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó diplomata szerint az amerikai kormány különös figyelemmel követi ezt a folyamatot a bírók szabadsága tekintetében, és ugyancsak várják az új választási törvényt. Azt mondta, ezeknek alapvető szerepük van abban, hogy a magyar alkotmányos demokráciában fennmaradjon a fékek és ellensúlyok rendszere.

Pamela Quanrud kedden találkozott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, aki áttekintést adott az amerikai politikusnak az új alaptörvényről, és beszámolt arról, hogy a kormány milyen lépéseket tervez a jogrendszer továbbfejlesztésére, milyen új törvények várhatók. Az amerikai diplomata azt mondta, hogy a médiatörvényről is érdeklődött.

Szerinte az Egyesült Államok "nagy érdeklődéssel" követte az Európai Bizottság és Magyarország közötti egyeztetést a médiatörvény módosításáról. Szerinte az alapvető kérdés az, hogy a médiatörvény szilárd környezetet biztosít-e majd a szólásszabadsághoz. Szerinte a magyar nép, amely büszke hagyományokat ápol a véleményszabadságot illetően, kitűnően helyt fog állni annak fenntartásában. Azt mondta, ezt senki, egyetlen törvény sem lesz képes elfojtani. "Figyelek, ahogyan szerintem mások is (...) úgy hiszem, a magyar nép tudja, hogyan járjon el helyesen (...) megfelelő módon hangot fog adni véleményének" - mondta.

Quanrud azt is mondta, hogy Magyarországon a politikai környezet az egyik legélénkebb Közép-Európában. Ezzel kapcsolatban utalt az új médiában tapasztalható aktivitásra, a Facebookon szerveződő tiltakozásokra. "Nekem úgy tűnik, nagyon széles tere van annak, hogy az emberek kifejezhessék a véleményüket" - mondta. Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes arról is beszélt, hogy a soros magyar EU-elnökség minden elismerést megérdemel. Szerinte a magyar elnökség nagyratörő célokat tűzött ki, és sok területen jelentős sikereket könyvelhetett el.

Az új alaptörvényről szóló cikkeinket itt olvashatja.