Nincs még végső döntés az egyetemekről az oktatási államtitkárság szerint

Felsőoktatási koncepció, egyetemi előadó, iskola
Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkárság nem kommentálta az [origo] értesülését, hogy egy koncepció szerint a kormány megfelezné a felsőoktatási intézmények és felsőoktatásban tanulók számát is. Az államtitkárság annyit közölt, még egyeztetnek a tervezetről, a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót. A Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora megerősítette, hogy volt ilyen egyeztetés.  
Vágólapra másolva!

Sem az oktatási államtitkárság, sem a Magyar Rektori Konferencia elnöke nem kommentálta az MTI-nek az [origo] információit, miszerint megfelezné az egyetemek számát a kormány az új felsőoktatási koncepció keretében. Az oktatásért felelős államtitkárság sajtóosztálya közleményében azt írta, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót, ezért az államtitkárság szerint az intézménybezárással kapcsolatos kormánydöntésről szóló hírek alaptalanok. A közleményben a tárca nem tagadta, hogy csökkentenék a hallgatói létszámot, és a koncepció szerint az állam kivonulna több felsőoktatási intézmény támogatásából.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora az MTI megkeresésére annyit közölt: valóban volt a múlt héten egy ilyen egyeztetés, ott azonban abban állapodtak meg, hogy a kérdésben a sajtó tájékoztatása a minisztérium feladata.

Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora azt közölte: ő is csak az [origo] cikkéből értesült az elképzelésről. A leírtakat csak egy lehetséges forgatókönyvnek nevezte, és úgy fogalmazott, "mi azt reméljük, hogy lesz olyan alternatíva, amelyben legalább megemlítik az egyetem nevét".

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján egy a felsőoktatást firtató felvetésre megjegyezte, tervezetek tömegével találkozik, és "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét - fűzte hozzá.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére az állami fenntartású felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről szóló hírre azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.

Az [origo] birtokába került koncepció szerint tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett. Az [origo] információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, és több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a koncepció szerint. Az átalakításra feltehetően a március elején bemutatott Széll Kálmán-terv miatt van szükség, amely három év alatt 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint a koncepcióról szóló egyeztetéseken Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár jelezte, ez olyan elképzelés, amely még változhat.