Romagyilkosság: "megváltozott a negyedrendű vádlott viselkedése" a támadások után

Vágólapra másolva!
Cs. István volt mennyaszonya, testvére és sógora is a rendőrségen dolgozik, utóbbi aktív rendőr - derült ki a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán a volt menyasszony, K. Krisztina  vallomásából. A nő szerint Cs. viselkedése megváltozott a támadások után. A negyedrendű vádlott volt menyasszonya vallomására reagálva elmondta, hogy P. Zsolt és K. István szkinhed volt, és csak védeni akarta környezetét, majd a tárgyalás után találkozni próbált a nővel, de K. Krisztina a vallomás után hazament.
Vágólapra másolva!

A katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Cs. Istvánnak, a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjának volt menyasszonya és testvére is a rendőrségen dolgozik polgári alkalmazottként, míg sógora aktív rendőr - derült ki a szerdai tárgyaláson.

K. Krisztina - Cs. Istvánnal volt barátnője, akivel 2004-től négy évig járt jegyben - a többi vádlottat is személyesen ismerte, derült ki vallomásából. Mint felidézte, Cs.-vel az ezredfordulón ismerkedett meg a debreceni rajongói fociklub sörözőjében. Szakításuk után rendszertelen időközönként találkoztak, kapcsolatot tartottak egymással telefonon és e-mailben - mondta, hozzáfűzve, hogy legutóbb 2009. augusztus 19-én, a férfi elfogása előtt két nappal találkoztak személyesen.

Cs. István korábban azt vallotta a bíróság előtt, a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után - amelyben sofőrként segítette társait - azért nem segítette őket a 2009. augusztus 3-i kislétai támadásban is, mert azzal fenyegették, hogy megölik a barátnőjét.

K. Krisztina volt barátja viselkedésében 2009 áprilisának vége felé, leszerelése után úgy két hónappal érzett változást, mert feltűnt neki, hogy a férfi visszafogottabb lett, fáradtságra hivatkozott, pedig nem volt munkája. Védői kérdésekre elmondta, ettől az időtől fogva Cs. István a szüleivel és más rokonaival is távolságtartó kapcsolatot tartott, és szerinte titkolta a kettejük kapcsolatát vádlott-társai előtt.

A bírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a negyedrendű vádlott testvére és sógora is a rendőrségen dolgozik. A negyedrendű vádlott lánytestvére a volt hajdúhadházi rendőrkapitánynak volt a titkárnője, a férje pedig aktívan szolgáló rendőr. A romagyilkosságokról írt összes [origo] cikket egy helyen, itt találja.

"Mindenki tudta róluk, hogy szkinhedek"

A többi vádlottról szólva a tanú azt mondta, P. Zsolt, akit szintén a fociklub sörözőjében ismert meg nyolc évvel ezelőtt, szélsőséges nézeteket vallott, "kopaszgyűlésekre" járt. Tudta azt is, hogy a férfi testén több tetoválás van, de azt nem tudja, hogy azokat miért varratta magára és mit jelentenek. Miután a bíró később figyelmeztette, hogy az elhallgatott információk is kimerítik a hamis tanúzás tényállását, elismerte, hogy P. tarkóján két 8-as szám van, amely a náci köszöntést, a "Heil Hitlert" jelenti, és felsorolta, hogy K. Istvánon milyen tetoválások vannak.

K. Krisztinának tudomása volt arról is, hogy P. Zsolt és K. István a Véres kard nevű szélsőséges szervezethez is köthető. A sértetti jogi képviselők kérdésére elismerte, hogy egy alkalommal ismerősével szerettek volna elmenni a Perényi 1-be, de az ott jegyszedőként dolgozó K. István nem engedte be a "jól szituált" srácot csak azért, mert roma volt.

Cs. István a volt barátnője tanúvallomásában elhangzottakra reagálva megjegyezte, "P. Zsoltról és K. Istvánról mindenki tudta, hogy szkinhed, náci tetoválásokat viselnek, ezért mindenki félt tőlük", míg a saját viselkedésében történt változását azzal magyarázta, barátnőjét és annak rokonait próbálta védeni vádlott-társaitól.

"Meghalt hat ember, nagyon sajnálom, de miről beszélünk. (...) be kell látni, mindketten szkinhedek voltak, a horogkereszt és Mengele-tetoválás most is rajtuk van, és gusztustalan, alattomos módszerekkel próbálnak áskálódni" - fakadt ki a negyedrendű vádlott.

K. István és testvére, K. Árpád korábban azt mondta a bíróságon, hogy Cs. István - a vádirattal ellentétben - egyedül követhette el a tiszalöki gyilkosságot, és a tanúhoz intézett, a férfi megváltozott viselkedésére utaló kérdéseikkel is ebbe az irányba próbálták terelni az ügy szálait.

Cs. István kérte Miszori László tanácsvezető bírótól, hogy kapcsolattartás keretében találkozhasson a tárgyalás végén volt barátnőjével, de a nő még a bírói döntés előtt, vallomása befejeztével elhagyta a tárgyalótermet.

A bíró a rendőrségi alkalmazott után K. Tamást, P. Zsolt barátját hallgatta meg tanúként. A férfi, aki az általános iskolából ismerte a vádlottat, majd később kutyatenyésztés révén kerültek szorosabb barátságba, azt vallotta: nem hiszi el, hogy ebben a támadássorozatban P. Zsolt részt vett, mert ismeri őt annyira. A férfit azért vonták be tanúként az eljárásba, mert a harmadrendű vádlott olyan mobiltelefont használt, amelynek előfizetése K. Tamás nevén volt.

A bírósági per pénteken Cs. István szüleinek meghallgatásával folytatódik.