Vágólapra másolva!
A Jobbik csak jól jöhet ki az "egyenruhás bűnözés" ellen hozott jogszabályból - jelentette ki az [origo]-nak több jobbikos forrás. Szerintük a jogszabályban annyi a kiskapu, hogy nem lehet betartani, a párt egyik, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagságába tartozó képviselője pedig azt mondta, régóta készülnek egy hasonló húzásra, vannak ötleteik arra, hogyan teszteljék a rendőröket. Például Pintér Sándor baráti körös pólóban felvonuló csapatokkal.
Vágólapra másolva!

"Kíváncsiak vagyunk a rendőrség reakciójára a hétfőn elfogadott Btk.-módosítás miatt, ezért toboroztunk embereket, akik csaliként fognak működni" - mondta az [origo]-nak Rubi Gergely, a Jobbik parlamenti képviselője és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) tagja arról a hétfőn megszavazott törvénymódosításról, amely a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenséget büntetné.

A törvényjavaslat három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki kihívóan közösségellenes magatartásával riadalmat kelt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban, két évig terjedő szabadságvesztéssel pedig a közrend fenntartásán engedély nélkül tevékenykedőket sújtaná. A szigorításról egy nappal az után döntött a kormány, hogy április 26-án éjjel tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és a Véderő Gyöngyöspatán táborozó tagjai között.

"Mindig egy lépéssel előttük járunk"

Az [origo] által megkérdezett jobbikos parlamenti képviselők szerint a javaslat egyértelműen a Jobbikhoz több szálon is kötődő SZJPE ellen irányul, amely az elmúlt hónapokban többek között Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon is járőrözést szervezett a rossz közbiztonságra hivatkozva. Bár a Belügyminisztérium az [origo] korábbi megkeresésére nem reagált érdemben arra, hogy a rendőrségtől milyen lépések várhatók, ha hatályba lép a törvénytervezet, de egy magas rangú belügyminisztériumi forrás az [origo]-nak azt mondta: "járó motorú rendőrségi furgonok várják, hogy a köztársasági elnök aláírása után a törvény megjelenjen a Magyar Közlönyben". A módosítás az [origo] információi szerint már Schmitt Pál köztársasági elnöknél van, és aláírásra vár.

Rubi azt mondta, arra számított, hogy már egy évvel korábban meghozzák az SZJPE járőrözéseit ellehetetlenítő törvényt, ezért már több tervük is van arra, hogyan tudnák folytatni a járőrözést a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása után is. "Annyi kiskapu van, hogy ezeket nem lehet bezárni" - mondta.

Példaként azt hozta fel, hogy több olyan polgárőr-egyesületet hoztak létre, amely szerződést kötött az Országos Polgárőr Szervezettel (OPSZ), így az SZJPE-s polgárőröknek csak igazolványt kell váltaniuk, és szerinte legálisan járőrözhetnek. "Mindig egy lépéssel előttük járunk" - tette hozzá. Rubi szerint két-három hét múlva egy konkrét tervvel is előállnak, de erről nem akart elárulni részleteket.

"Olaj a tűzre"

Az [origo]-nak egy másik, a Jobbikhoz közel álló, névtelenségét kérő forrás is azt mondta, hogy tesztelni akarják az új törvényt, azt mondta, hogy egy-két településen meg fognak jelenni az SZJPE tagjai. A forrás szerint is több kiskaput rejt a törvény, példaként azt hozta fel, hogy a jobbikos képviselőkkel poénból azt is felvetették, hogy mit szólna a kormány, ha rózsaszín pólóban, "Pintér Sándor baráti köre" felirattal járőröznének.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A SZJPE tagjai járőröznek Gyöngyöspatán

"Abszolút gumiszabály, erre borzasztó abszurd példákkal elő lehet állni" - mondta az [origo]-nak Mirkóczki Ádám jobbikos parlamenti képviselő. Példaként azt mondta, hogy szerinte a törvényjavaslat értelmében húsvétkor a feltámadási körmenet is félelmet kelthet az ateistákban. Mirkóczki azt mondta, az Alkotmánybíróságnál (Ab) megtámadják a beadványt, és egyelőre kivárnak az Ab döntéséig, jogi úton szeretnének érvényt szerezni vélt igazuknak, és semmiféle politikai akciót nem terveznek. "Ez abszolút nem megoldás, hanem olaj a tűzre, amely leginkább a védtelen lakosoknak és a majdan polgárőrök ellen intézkedő rendőröknek árt" - mondta Mirkóczki.

"A Jobbik már nem jöhet ki rosszul"

A jobbikos polgármester által vezetett Tiszavasváriban április közepén alakult meg a csendőrség, amely ellen szintén fellépést ígért Pintér Sándor belügyminiszter. Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos képviselők szerint azonban a csendőrséggel "nem lehet mit kezdeni". Többek között arra hivatkoztak, hogy a helyi önkormányzat a saját költségvetéséből állította fel az egységet, és szerintük csak az elnevezéssel lehet problémája a belügyminiszternek. Azt mondták, a tervek szerint a csendőrség a törvény hatálybalépése után is járőrözni fog.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
SZJPE-s polgárőrök távoznak a debreceni bíróságról

Bár az [origo]-nak nyilatkozó források szerint minden jogi eszközt megpróbálnak bevetni azért, hogy ne legyen hatályos a törvény, több jobbikos képviselő is azt mondta, szerintük a kormánypártok öngólt rúgtak a törvénytervezettel. "Ha ellehetetlenítenék az SZJPE-t, egyes helyeken csak tovább fog romlani a közbiztonság, és még több ember válhat akár brutális bűncselekmények áldozatává is" - mondta Mirkóczki.

"Azok a Fidesz-szavazók, akik tisztában vannak a helyi viszonyokkal, ez után a lépés után jó eséllyel a Jobbikot fogják támogatni, mert mára megismerték a két párt közötti különbséget a közbiztonság terén" - jelentette ki, hozzátéve, hogy például Gyöngyöspatán korábban az idős emberek egy jelentős része egyáltalán nem ismerte a Jobbikot, de mára megváltozott a helyzet.

"Ebből a Jobbik már nem jöhet ki rosszul" - mondta a Jobbikhoz közel álló forrás. "Ha a polgárőrök mégis tudnak majd járőrözni, akkor is öngólt rúgtak, de ha minden utat elzárnak, amit nem hiszek, akkor a bűnözés fog tovább folytatódni, ami szintén a kormányt gyengíti" - mondta. Szerinte a Belügyminisztérium tétovázik, amit az is mutat, hogy Orbán Viktor átvette a gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatos intézkedések kommunikálását. Az "egyenruhás bűnözés" elleni intézkedéseket a kormányfő szóvivője jelentette be, Orbán pedig Facebook-oldalán reagált a jogszabály elfogadására. Pedig az engedély nélküli "közrendfenntartókat" büntető kormányrendelet meghozatalakor még Pintér kommunikált a helyzetről.