Csütörtökön áll bíróság elé a háborús bűntettel vádolt volt csendőr

Vágólapra másolva!
Képíró Sándort azért állítják bíróság elé, mert járőrparancsnokként részt vett egy 1942-es újvidéki razziában, ahol a vádirat szerint csendőrök civileket öltek meg.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkezdődik a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Képíró Sándort 2009. szeptember 14-én gyanúsította meg háborús bűntett elkövetésével a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A vádirat szerint Képíró Sándor 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során, az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött négy ártatlan civil kivégezésében.

A volt csendőr százados 2007-ben azt nyilatkozta, hogy senkit nem gyilkolt meg, nem is tudott az újvidéki kivégzésekről. A volt csendőrtiszt hozzátette, hogy nem járt a razzia idején a kivégzések helyszínén, a Duna-parton és a laktanyában. Az újvidéki esetről bővebben itt olvashat.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség ez év februárjában nyújtotta be a vádiratot a 97 éves Képíró Sándor ellen. A volt csendőr százados cselekménye a büntető törvénykönyv szerint "egyéb háborús bűntettnek" minősül, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. A Fővárosi Bíróság a büntetőperben május 19-ig hat tárgyalási napot tűzött ki.