Füstbe borították a várost a rendvédelmi dolgozók

Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, autós felvonulás, Kossuth tér, Parlament
Vágólapra másolva!
Füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták a rendvédelmi dolgozók pénteki tüntetésükön. A Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott és tárgyalásra hívta a szakszervezetek vezetőit hétfőre. A hivatásuk védelme érdekében szervezett tüntetés egész nap tartott, rendbontás nélkül ért véget, de a tüntetők többször is eltértek a menetrendtől.
Vágólapra másolva!

Többször is eltértek a tervezett a forgatókönyvtől a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek pénteki tüntetésén. A demonstráció reggel tíztől egészen estig tartott, a tüntetők autókkal, sőt még egy hajóval is felvonultak, füstbombákat dobáltak, sokan sípoltak, trombitáltak és dudáltak. A tüntetésen mintegy négyezer ember vett részt, megjelentek a Véderő nevű szervezet tagjai is és Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mondott.

Kónya Péter a tüntetés főszervezője az [origo] tudósítójának azt mondta, a hivatásuk védelmében tüntetnek a rendvédelmi dolgozók. "Halálpálya helyett életpályamodellt" szeretnének kiharcolni, vagyis a korkedvezményes nyugdíj megtartását. Kónya szerint arra hajlandók, hogy az újonnan az állományba kerülők egy új rendszerben vonuljanak nyugdíjba, de a jelenleg is rendvédelmi dolgozók esetében az eddigi szabályokhoz ragaszkodnak.

"Mi már isszuk a Fidesz levét"

A tüntetők délelőtt a Kossuth téren gyülekeztek, ahová később kétszáz autóval egy konvoj is érkezett a Hősök teréről. A tüntetők füstbombákat gyújtottak meg a tömegben, sokan fuldoklottak a kékes füsttől. A rendvédelmisek két narancsot és egy csokor szegfűt kötöttek egy akasztófára és azt a felszólalók számára épített emelvény mellé helyezték.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az esti fáklyás felvonulás (További képekért kattintson a fotóra!)

A térre transzparenseket is kihelyeztek, amelyen többek között ezek a feliratok voltak olvashatók: "Életet a nyugdíjas éveknek!"; "A rendőrök átlagéletkora 63 év"; "Mi már isszuk a Fidesz levét"; "Életpálya = Halálpálya?". A tér közepére behoztak egy koporsót, amelyen a következő felirat áll: "Törvényünk - élt 15 évet". Mellette egy tolókocsiban ülő, szintén egyenruhás bábu pedig azt a feliratot kapta, hogy "62 évesen szolgálatra jelentkezem".

Tudósítónk kérdésére több tűzoltó egyértelműnek nevezte, hogy részt vesz a tüntetésen. "Nettó 82 ezret viszek haza, miért ne tüntetnék?" - kérdezte egyikük. A szakszervezeti vezetők beszédei között és alatt a tüntetők különféle szlogeneket skandáltak, az "Orbán, takarodj!" mellett tudósítónk szerint az "Égjen a Parlament!" és a "Szélnek lesztek eresztve!" volt a legnépszerűbb.

Megjelent a Véderő is

Egyenruhában feltűntek a Kossuth téren a tüntetők között a Véderő nevű félkatonai szervezet tagjai. Köztük volt Eszes Tamás, a vezetőjük is, aki az [origo] kérdésére azt mondta, azért jöttek csak négyen egyenruhában és bakancsban, mert nem szeretnék, hogy a jelenlétük félelmet keltsen, vagy bárki is azt higgye, hogy garázdaságot követnek el. Ugyanakkor felvették az egyenruhát, mert az egyenruhásokkal akarják kifejezni a szolidaritásukat - tette hozzá.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KdMSFmdJLBJMB1Ur

"Pintér gyere ki!"

A Véderő megjelent tagjai tudósítónknak csak annyit mondtak: azért vannak ott, hogy kifejezzék szolidaritásukat a rendvédelmi dolgozókkal. A csoport piros sapkás, katonaruhás tagjairól és céljaikról itt olvashat bővebben. Megjelent egy tucat tűzoltó is, akik árpádsávos zászlót tűztek a sisakjukra. Amikor tudósítónk megkérdezte, miért viselik ezeket, egyikük annyit válaszolt: "Mert ott van. Baj?"

Feltűnt egy Jobbik feliratú kabátot viselő csoport is. Köztük volt Sas Zoltán, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének alelnöke, aki az [origo]-nak azt mondta: azért vannak itt, mert a párt meghirdette, hogy szimpatizánsai fejezzék ki rokonszenvüket a szakszervezeti tüntetéssel.

Nem minden zajlott menetrendszerűen

A tüntetők délután elvonultak a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt is. A Belügyminisztériumnál a tüntetők egy negyed órára meg is álltak, annak ellenére, hogy ez nem volt benne a menetrendben. "Gyertek ki, gyertek ki!" - kiabálták, és hiába integetett a rendezvény főszervezője, hogy haladjanak tovább. A közjáték után aztán a tömeg továbbindult a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, ahol meggyújtottak egy hatalmas füstbombát, majd egy izraeli zászlót (fehér alapon kék Dávid-csillagos lobogót) is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Többen a Parlament lépcsőjére is felmásztak (További képekért kattintson a fotóra!)

A Magyar Televízió Híradója szerint a rendőrség a zászlóégetés miatt eljárást is indított garázdaság miatt, de ezt BRFK szóvivője az MTI-nek nem erősítette meg, csak annyit mondott, hogy a rendőrség dokumentálja és figyelemmel kíséri az eseményeket, és megteszi a szükséges intézkedéseket.
Koraeste a Parlament előtt a tüntetők szintén meglepték a szervezőket, amikor beültek a Parlament parkolójába, néhányan pedig, egyesek álarcot viselve, a díszbejárathoz vezető lépcsőkre is felmentek. Tudósítónk jelentése szerint ekkor két busznyi rohamrendőr érkezett a Parlamenthez, de nem szálltak ki a kocsiból.

Pintér is beszédet mondott

A tüntetők végül akkor hagyták el a parkolót, amikor megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter, akit a szervezők az esemény folyamán, telefonon kértek meg arra, hogy jöjjön el. Pintér Sándor többek között arra kérte a résztvevőket, hogy "fejezzék be a napot", és tárgyalásra hívta a szakszervezetek vezetőit hétfőre. Beszéde alatt a tömeg többször is kifütyülte, illetve lehazaárulózta. Pintér beszédéről ebben a cikkükben olvashat bővebben.

"A hétfői találkozó a kormány utolsó utáni esélye" - mondta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke Pintér Sándor beszédére reagálva. Más vezetők is kemény tárgyalást ígértek hétfőre és azt mondták, hogy ha nem jutnak eredményre, akkor visszajönnek az utcára.

A rendezvény este kilenc körül ért véget egy fáklyás felvonulással, amelyet egy a tüntetőkkel szimpatizáló tűzoltósági hajó is kísért a Dunán. Az MTI jelentése szerint a fáklyás felvonulás közben két nagy méretű konténer gyulladt ki a Kossuth tér sarkán, de nem szándékos gyújtogatás volt, és a tüzet hamar eloltották.