27 ezren érettségiznek németből pénteken

Vágólapra másolva!
25 ezer diák középszinten, mintegy 2500 pedig emelt szinten érettségizik németből pénteken. A vizsgák három-, illetve négyórásak lesznek.
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel 8 órakor kezdődnek a német nyelv érettségi vizsgák az országban. Középszinten 25 ezer, emelt szinten pedig 51 helyszínen 2447 diák vizsgázik ebből a tárgyból.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Ebből az első részre - "olvasott szöveg értése" - 60 perc, a másodikra, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "íráskészség" feladatsora, amelyre 60 percet kapnak a diákok. Ez utóbbihoz használhatnak szótárt az érettségizők.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam valamivel több: sorrendben 70, 50, 30, valamint 90 perc. Középszinten és emelt szinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Péntektől elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján a csütörtöki angol nyelv érettségik hivatalos javítási-értékelési útmutatóti is - az eddigi vizsgák megoldókulcsaival együtt. Ezeket a hivatal honlapjáról, innen és innen töltheti le.