Vágólapra másolva!
Az államfő aláírta és szombattól életbe lép az a Btk-módosítás, amelynek alapján akár három év börtönt is kaphat szombattól, aki mással szemben - többek között etnikai vagy faji hovatartozása miatt - olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet. A jogszabályt a kormány az általa "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség megfékezésére hozta, miután Gyöngyöspatán összeverekedtek a helyi cigányok és egy félkatonai szervezet tagjai.
Vágólapra másolva!

Szombaton lép hatályba a büntető törvénykönyv módosítása, amely szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki mással szemben nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz, illetve a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozása miatt kihívóan közösségellenes, riadalmat keltő magatartást tanúsít. A módosításra az indoklása szerint a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség miatt volt szükség.

Emellett a Btk. kiegészült a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, ami rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amire jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Szakcionálható lesz az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A szigorítást azért kezdeményezte a kabinet, mert - a miniszterelnök szóvivőjének megfogalmazása szerint - egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az "egyenruhás bűnözés" jellemzője a szóvívő szerint, hogy egyenruhát jogosulatlanul viselő vagy különböző hatóságok egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek csoportosan követik el. "Akik ilyen egyenruhában járkálnak, akik úgy tesznek, mintha joguk lenne bármilyen intézkedésre, joguk lenne bármilyen módon fellépni másokkal szemben, (...) egészen egyszerűen bűnözők, rendbontók", és Magyarországon egy új bűnözési formát jelenítenek meg - fogalmazott.