Képíró vallomásának felolvasásával folytatódott a volt csendőr pere

Vágólapra másolva!
Többségében a Képíró Sándorral szimpatizálók jelentek meg a tárgyalás második napján. A volt csendőrszázadost háborús bűntett elkövetésével vádolják.
Vágólapra másolva!

A Független Hírügynökség szerint kisebb késéssel folytatódott a Fővárosi Bíróságon a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor büntetőpere. A késés oka az volt, hogy a 97 éves vádlott csak rendkívül nehezen és lassan tudta családtagjai segítségével megközelíteni a bíróság legfelső emeletén lévő nagy tárgyalótermet. A tárgyaláson többségében a Képíró Sándorral szimpatizálók jelentek meg pénteken, a tárgyalás második napján. A szimpatizánsok felálltak, amikor a vádlottat a terembe kísérték.

A vádirat lényege szerint Képíró Sándor 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során, az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégezésében.

Képíró Sándor egykori csendőr százados korábban azt vallottam, hogy ugyan részt vett az újvidéki razziában, de mivel a fegyverhasználatra vonatkozó írásbeli utasítást a felettese megtagadta tőle, eldöntötte, hogy nem fog fegyvert használni. Mint mondta: Neki a lakossághoz semmi köze nem volt, ő csak arra ügyelt, hogy a járőrök törvényesen járjanak el.

Az első tárgyalási napról készített összefoglalónkat itt olvashatja.