Lázár: Már készül a módosító javaslat a 98 százalékos különadóról

Vágólapra másolva!
A magyar emberek érdekével ellentétesnek nevezte Lázár János, hogy az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt. A Fidesz frakcióvezetője szerint már készül az új törvénymódosító javaslat, és arra kér mindenkit, hogy egyelőre ne igényelje vissza a pénzt.
Vágólapra másolva!

Ellentétes a magyar emberek érdekeivel Lázás János szerint, hogy az Alkotmánybíróság ismét megsemmisítette a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt. Az Ab a jogszabálynak azt a rendelkezését semmisítette meg, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A Fidesz frakcióvezetője pénteken arra kért mindenkit, hogy egyelőre ne igényelje vissza a már befizetett összeget. Lázár leszögezte, hogy kitartanak a 98 százalékos adózás mellett, és már készül az a törvénymódosító javaslat, amely a 2010-es végkielégítések ügyét újraszabályozza. Eddig 229-en 667 millió forintot fizettek vissza.

Az Ab annak ellenére döntött a megsemmisítésről, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége korábban jelentősen korlátozta a jogköreit pénzügyi tárgyú jogszabályok esetében, amelyeket csak bizonyos alapvető jogok sérelme esetén semmisíthet meg. Az Ab döntése értelmében a 2005-től 2009-ig terjedő időszakra nem lehet visszamenőlegesen adót kivetni, hiszen azokat az adóéveket már lezárták. A már befizetett különadót az adóhivatal - az adózók kérelmére - köteles visszafizetni.

A 98 százalékos különadó bevezetésével egyidejűleg a kormánytöbbség az alkotmányt is módosította, megengedve olyan, öt évre visszamenőleg kivetett adó bevezetését, amely "az állami forrásból eredő jövedelmet szinte teljes mértékben elvonja". Az Ab értelmezése szerint ez az alkotmánymódosítás olyan különadó bevezetésére ad lehetősége, amelynek célja az állami források védelme. "Állami forrásokkal való visszaélés esetén a kifizetés korlátozása akár visszaható hatályú is lehet" - írta a közlemény, de az Ab szerint a 98 százalékos különadó nem felel meg ennek.

Az Ab határozata szerint a különadó akkor alkotmányos, ha "felismerhető célja" az állami források védelme, "az esetleg előforduló visszaélések elhárítása, megakadályozása, vagy - akár utólagos - orvoslása". Törvényben meghatározott jogcímen és mértékben, visszaélés nélkül megszerzett jövedelmekre azonban nem alkalmazható a visszamenőleges adóztatás. Ez az Ab szerint "olyan mértékű közhatalmi beavatkozás, amelynek nincs alkotmányosan elfogadható indoka, ezért az sérti az adófizetők emberi méltóságát."