Szőcs Géza reagálása az [origo] cikkére

Vágólapra másolva!
Szőcs Géza kulturális államtitkár a Fidesz frakció előtti meghallgatásáról, illetve párton és kormányon belüli megítéléséről szóló cikkünk megjelenése után az alábbiak közlésére kérte az [origo]-t.
Vágólapra másolva!

"Tisztelt origo!

A minap névtelen forrásokra hivatkozva hosszabb anyagot publikáltak, mely személyemmel, illetve munkásságommal foglalkozik. Valótlanságoktól, csúsztatásoktól és ferdítésektől hemzsegő írásukat élvezettel olvastam, s még nagyobb szakmai kíváncsisággal, ugyanis már régóta foglalkoztatnak a zsurnalizmusnak azon műfajai, melyek a névtelen levelek erkölcsiségéből nőttek ki és terebélyesedtek hatalmasra.

Írásukból nemcsak azt hámozhattam ki, hogy néhány kollégám elismerőbb véleménnyel volna működésemről (cikkük belső logikái alapján Önök is ugyanígy vannak ezzel), ha Alföldi Róbertet és Csák Ferencet már régen menesztettem volna vagy ha nem Gulyás Gábort nevezem ki a Műcsarnok élére. Hanem azt is megtudhattam a gyors, megbízható, releváns és ellenőrzött információkra alapozott újságírásnak ebből a példaértékű mintadarabjából, hogy egy ízben nemcsak egy uniós elnökségi ülésen, hanem még a magyar-vatikáni vegyesbizottság ülésén is nyílt színen elaludtam.

Tisztelt origo! Van egy ajánlatom.

Ha Önök bebizonyítják - nem azt, hogy (akár csak egyetlen másodpercre is, de) elaludtam egy ilyen ülésen, hanem - hogy életemben bármikor, bármely országban ötven méternél közelebb kerültem bármely vatikáni vegyesbizottsághoz, akkor akár azt is írhatják rólam, hogy plébános úrnak szólítottam a pápaválasztó kardinálisokat, s hogy a hittudományi kongregáció vezetőjétől felesége hogyléte felől érdeklődtem. Ha az origo megnevezi, hogy hol, mikor, miről tárgyalt egy ilyen bizottság, az én részvételemmel vagy csak jelenlétemben, én 24 órán belül lemondok államtitkári megbizatásomról és elmegyek szociális munkásnak Lampedusa szigetére.

Ha viszont nem - ha viszont az origo ezt a névtelen forrásból származó állítását nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, akkor bocsánatkérés helyett elvárom tőle, hogy ettől kezdve minden szakmai és nyilvános fórumon, minden eszközzel, minden befolyását latba vetve lépjen fel azért, hogy változtassunk a magyar médiatörvényen. Mégpedig olyan értelemben, hogy az sokkal, de sokkal szigorúbban szankcionálja a sajtóban közzétett hazugságokat, a lejáratást, a hülyítést, a rágalmat, a manipulációt, a hitelrontást, a ferdítést, a népbutítást és a lélekmérgezést.

Azért már mindennek van határa.

E levelet egyébként magánemberként - nem politikusként, nem a kormány, nem a párt vagy valamely testülete nevében írom, hanem mint érintett. Ennek jogán is, de a szakmai tisztesség minimumára való tekintettel is, kérem betűhív és teljes közlését.

Köszönettel,

Szőcs Géza"