"A mazochizmus tart itt" - divatbemutató a kormány támogatásával

Vágólapra másolva!
Szegecsekkel kivert, puffos ujjú magyaros népviselet, pólóra nyomtatott juhász és pixelekké formált matyómintás ruha formájában álmodták újra a magyar mintákat a kormány felkérésére magyar tervezők. A ruhák vasárnapi bemutatóján olyan sokan voltak, hogy jó páran az utcán rekedtek, többen hiányolták a hordható ruhákat, a díjazottak pedig több embert megleptek.
Vágólapra másolva!

A divatot nemcsak követni, diktálni is lehet - ezzel a mondattal indokolta meg a Gombold újra! Divat a magyar címmel meghirdetett öltözéktervezési pályázatot vasárnap este a Szépművészeti Múzeumban a kiválasztott pályamunkák bemutatója előtt Somogyi Zoltán, az est házigazdája. A pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága a Design Terminál Nonprofit Kft.-vel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen hirdette meg februárban, a vasárnap bemutatott 35 kollekciót több mint négyszáz pályamunka közül választotta ki a zsűri. A pályázatot Somogyi minden idők legérdekesebb kormányzati kezdeményezésének nevezte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A piros menyasszonyokkal indult a bemutató. További képekért kattintson a fotóra!

Nagy Anna kormányszóvivő a bemutatón azt mondta, a magyar tervezők egyre sikeresebbek a világban, a magyar közönség mégis nagyon ritkán találkozik a munkájukkal. Elmesélte, hogy a közelmúltban külföldön járt, egy butikban ruhát válogatott magának, és csak miután már felpróbálta, vette észre, hogy egy magyar tervező ruháját nézegeti. A kormány ezzel a pályázattal is a magyar divattervezés sikereire, az iparágban rejlő gazdasági és kreatív lehetőségekre kívánta felhívni a figyelmet - mondta.

"Csak a mazochizmus tart itt minket"

A vasárnapi bemutató ingyenes, és mindenki előtt nyitott volt, és már az esemény Facebook-oldalán is tömegek jelezték, hogy részt szeretnének venni rajta. A Szépművészeti Múzeum előtt már egy órával a bemutató előtt hosszú sorok kanyarogtak a kapunál, de a rendezők csak ötszáz embert engedtek be. Így több százan maradtak kint, ők két kivetítőn követhették a benti eseményeket a szemerkélő esőben.


Videointerjú a győztes kollekció tervezőjével, Zoób Kati zsűrielnökkel és Nagy Anna kormányszóvivővel

Az érdeklődők többnyire fiatalok voltak, de sok meghívott vendég - köztük a döntőbe jutott tervezők szülei, rokonai, barátai - sem jutott be a múzeumba. "A Facebook miatt van ez a nagy érdeklődés, mert máskor egy ilyen rendezvényre a kutya sem kíváncsi" - mondta egy idősebb hölgy az [origo]-nak az épület előtt. "Csak a mazochizmus tart itt minket, mert ezeken a kivetítőkön nem látni a részleteket, úgyhogy szinte semmi értelme nézni" - mondta három fiatal lány, akik ennek ellenére végignézték a másfél órás bemutatót, és kitartottak az eredményhirdetésig.

Juhászt nyomtattak a pólóra

Nagy Anna a magyar hagyományokat újraértelmező, de a hétköznapokban is hordható ruhákat ígért a közönségnek. A pályázaton kezdők is indulhattak, és voltak felkért tervezők is - az Artista, Anh Tuan, Je Suis Belle -, ezért vegyes volt a felhozatal, de igazán kínos darabot nem láttunk. A magyaros formák és népi motívumok aktualizálását szabadon értelmezték a designerek: az egy az egybe átültetésétől a metaforikus újragondoláson át a nagyon halvány utalásokig.

"Nagyon változatos a kép, voltak, akik ügyesen megoldották a feladatot, úgy mertek nyúlni a hagyományokhoz, hogy az észrevehető, felismerhető maradt a munkájukban, de sikerült újraérelmezniük. Mások nagyon konkrét népi utalásokat hasznátak, például pásztort nyomtattak egy pólóra - ezek inkább nevetségesek voltak" - véleményezte a munkákat a bemutató közben két, a népi művészettel foglalkozó középkorú hölgy az [origo]-nak.

"Másra számítottunk, sokkal hordhatóbb ruhákra. Volt is három-négy olyan, amit simán felvennénk, de pont nem azokat díjazták" - mondta két huszonéves, láthatóan csalódott lány az eredményhirdetés után a múzeum előtt az [origo]-nak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva nézhet meg több fotót

A zsűri Náfrádi Márta Levendula című kollekcióját választotta a harmadik helyre, amit a múzeum közönségéből többen furcsállottak. A második helyezett kollekció sem éppen hétköznapi, hordható ruhákból állt: Surányi Szilárd sok alsószoknyás, modernizált mintás népviseleteit robotszerű mozgással mutatták be a modellek.

A 450 ezer forint készpénzzel, utazási lehetőséggel és címlappal járó első helyet Gyöngyösi Renáta Metallic Folklór nevű kollekciója kapta. A döntést a Hősök terén álldogáló közönség hangos értetlenkedéssel fogadta, de a múzeumban megkérdezettek jobban ki voltak vele békülve. A szegecsekkel kivert, fekete, népviseletre emlékeztető ruhákat felvonultató győztesről többen elmondták, hogy ügyesen ötvözte a népi viseletet - rakott szoknya, vállpukli - a 21. századi díszítéssel, a népi motívumokat is kihangsúlyozta, bár azt többen nehezményezték, hogy a sziluettjeiben és az anyaghasználatában semmi új nem volt. Egy fiatal férfi azt mondta róla, hogy tökéletesen kiszolgálja a közízlést, biztos közönségdíjas lett volna.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Metallic folklór: a fődíjas kollekció. További képekért kattintson a fotóra!

"Tőkeigényes, de látványos"

Többen megjegyezték, hogy nem volt szerencsés három kategóriát, a látványruhát, a hétköznapi hordható ruhákat és a kiegészítőket együtt versenyeztetni. És ha már így alakult, legalább háromszor három díjat kellett volna kiosztani vagy minden kategóriában egy-egy első díjazottat hirdetni, mert így például a kiegészítők labdába sem rúghattak a két másik kategória mellett, egyedül a WAMP értékelte a táskás Béta csoportot egy különdíjjal.

Az [origo]-nak a helyszínen többen azt mondták, helyes, hogy az állam végre figyelmet fordít a kreatív iparágra, azon belül is a divatszakmára, amelyet eddig nem vettek különösebben komolyan. Az állam divatszervező szerepét csak a téren megszólított két középkorú nő kérdőjelezte meg, egyikük azt mondta, a dizájnra mindenképpen áldozni kell, de az államnak a szakmai testületekre, kuratóriumokra kellene bíznia annak eldöntését, hogy abból milyen tervezőket, milyen munkákat támogatnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hordható ruhákat ígértek. További képekért kattintson a fotóra!

A megközelítőleg bruttó százmillió forint összköltségvetésű pályázatot a KIM a magyar EU-elnökség költségvetéséből fedezte - tudta meg az [origo] a minisztérium sajtóosztályától. A KIM-nek a pályázattal az a célja, hogy a díjazott tervezők hosszú távon is profitáljanak az itt elért eredményükből, ezért a külföldi magyar intézetek munkáját koordináló Balassi Intézet bevonásával jelenleg arról egyeztetnek, hogyan mutathatnák be a legjobbakat külföldön - írták.

"Jó ötlet, mert ez is jó reklám lehet Magyarországnak. Ha a turizmusba fektetnek, ebbe miért ne?" - mondta két fiatal lány a múzeum előtt, bent pedig egy divattal foglalkozó közgazdász azzal érvelt, hogy "a divatszakma tőkeigényes, de mindenképpen jó biznisz, nem beszélve arról, mennyire látványos".

Mintha csak ennek jegyében történt volna az is, hogy az eredményhirdetés után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes - aki a műsorvezető szerint "nagyon sokat tett a rendezvényért" - egy minisztériumi elismeréssel a magyar divat nagykövetének nevezte ki "a legsikeresebb magyar modellt", Mihalik Enikőt, majd ketten együtt végigsétáltak a kifutón.