Villamos járhat Hódmezővásárhely és Szeged között

Vágólapra másolva!
Villamossal kötnék össze Szegedet és Hódmezővásárhelyet, a tervek szerint fél óra alatt el lehetne jutni az egyik belvárosból a másikba. Az úgynevezett TramTrain rendszer megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére pályázatot írtak ki.
Vágólapra másolva!

A Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamos megvalósíthatósági tanulmányára írt ki nyílt közbeszerzést Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata - a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A pályázóknak az úgynevezett "TramTrain" rendszerben kell összekapcsolniuk a villamos közlekedést a nagyvasúttal. A megvalósíthatósági tanulmány a két város közti szakaszon túl magába foglalja a hódmezővásárhelyi belső villamosvonalakat is.

A két város vezetése - Szeged polgármestere, Botka László (MSZP) és Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János (Fidesz) - márciusban kötötte meg a TramTrain rendszer kiépítéséről szóló megállapodást. A villamosvasúttal mindössze fél óra alatt lehetne eljutni az egyik város belvárosából a másikéba. A becslések szerint a beruházás tízmilliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az elképzelések szerint összekötnék a szegedi belvárosi kötött pályát a két város között meglévő vasútvonallal, és Hódmezővásárhely belvárosában is kiépülne a villamospálya. A két város közötti utazásnak ez a formája azért lesz vonzó, mert a tervek szerint átszállás nélkül, modern és kényelmes körülmények között, gyorsan szállítaná az utasokat a városközpontok között. A két város a következő uniós költségvetési ciklusban pályázik majd a terv megvalósítására - írta korábban a Délmagyar.hu.

A friss pályázati kiírás szerint a nyertes feladatának része a költség-haszon elemzés elkészítése is a megvalósíthatósági tanulmányhoz kapcsolódóan. Ajánlatot az a cég tehet, amelynek az utolsó három lezárt üzleti évben az árbevétele elérte - átlagosan - az évi nettó 400 millió forintot, amelyből a megvalósíthatósági tanulmányból származó árbevétel legalább évi nettó 130 millió forint. Az ajánlattételi határidő június 23. Az eredményhirdetés tervezett időpontja július 7., míg a szerződéskötésé július 21.