Rogán a leköszönt képviselőkkel is fizettetne különadót

Rogán Altal dorstep sajtótájékoztatót tartott a bérmonitoring bizottság ülése után, bérkompenzáció
Vágólapra másolva!
Az előző ciklus végén újra nem választott képviselőkkel is megfizettetné a végkielégítések 98 százalékos különadóját egy Rogán Antal fideszes képviselő által benyújtott indítvány. Lázár János eredeti javaslata szerint a képviselőknek csak 2011-től kellett volna fizetniük, állítólag azért, mert utólag nem lehet kiterjeszteni a büntetőadó által érintett személyek körét. 
Vágólapra másolva!

A tavaly újra nem választott képviselőkre is kiterjesztené a nagy összegű végkielégítések 98 százalékos különadóját Rogán Antal fideszes képviselő, aki módosító indítványt nyújtott be a különadóról szóló törvényhez. Rogán "a társadalmi igazságosság érdekében" azt javasolja, hogy a képviselőknek és polgármestereknek a 2011-es adóévben, vagyis 2012-ben kelljen befizetniük a különadót. Az indítványt támogatta a parlament költségvetési bizottsága is.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn reggel nyújtotta be a parlamentnek a 98 százalékos különadó újraszabályozásáról szóló javaslatát. Az Alkotmánybíróság (Ab) múlt pénteken semmisítette meg a különadóról szóló törvény visszamenőleges hatályát, mert úgy találta, hogy az sérti az emberi méltósághoz való jogot (a részletekről korábbi cikkünkben olvashat).

A Lázár által benyújtott törvénymódosítás egy külön részt iktat a törvénybe, amely rögzíti, hogy az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket, polgármestereket és alpolgármestereket, illetve megyei közgyűlési elnököket és alelnököket is érinti a 98 százalékos különadó. A képviselőknek azonban nem 2010-re visszamenőleg, hanem csak a 2011. január 1-jét követően szerzett jövedelmük után kell különadót fizetniük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Rogán javaslata azért meglepő, mert korábban a törvénymódosítás előkészítésében részt vevő egyik képviselő az [origo]-nak még azt mondta: az Ab döntése miatt nem lehet különadót fizettetni a képviselőkkel. Szerinte a testület határozata utalt rá, hogy a különadóval sújtott személyek körét csak a következő adóévtől lehet bővíteni, visszamenőleg nem. Az országgyűlési és EP-képviselők pedig csak most, a legújabb változattal kerülnek a törvénybe, szemben például a miniszterekkel és államtitkárokkal, akikre eddig is vonatkozott a különadó.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Országgyűlés Hivatalának korábbi összesítése szerint 2010-ben a választások után 178, újra nem választott képviselőnek fizettek ki hathavi illetményüknek megfelelő végkielégítést. Közülük öt képviselő kapott 3,5 millió forintnál többet: a szabad demokrata Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor, illetve a szocialista Podolák György. A Lázár javaslatában szereplő kétmilliós összeghatár ennél jóval több képviselőt érinthet, de egyelőre nincs összesítés, hogy pontosan hányat.